Karácsony helyi népszavazásokat akar az uniós segélyalap elosztásáról – Video

Helyi népszavazások indítását szorgalmazza Karácsony Gergely az uniós források felhasználásáról. A főpolgármester a Szabad Városok nevű szervezet online rendezvényén több vidéki településvezetővel közösen bejelentette, a helyi testületek novemberben írhatnak ki népszavazásokat az uniós források szerintük helyes felhasználása érdekében. Az online fórumon ugyanakkor nem esett szó a fővárost érintő botrányos ügyekről, Bíró László támogatásáról, sem pedig a nyugdíjasoknak megígért fűtéstámogatásról – hangzott el az M1 Híradójában.

Szabad Városok Közös Kiállása címmel másfél órás politikai show-t tartott közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester online közösségének arról beszélt, helyi népszavazásokat indítanának országszerte annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg.

Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, nem azoknak a polgármestereknek, akik most itt voltak velünk. Mindenkinek. Kistelepülésnek, nagytelepülésnek, keleten, nyugaton, kormánypártinak, ellenzékinek” – mondta. Karácsony Gergely szerint a kormány kivérezteti az önkormányzatokat.

A főpolgármester ezúttal hallgatott arról a nyílt levélról, amit tíz ellenzéki polgármesterrel közösen még október elején írt Katarina Barleynek az Európai Parlament alelnöknek és Vera Jourovának az Európai Bizottság alelnöknek, amiben

a városvezetők arra kérték őket, hogy fontolják meg az uniós pénzek önkormányzatokon keresztül történő elosztását.

A színészvilágból érkező moderátor az elmúlt hetek fővárosi botrányairól nem faggatta Karácsony Gergelyt. Így arról sem, hogy miért nem tiltakozott Bíró László jelölése ellen, miután kiderült a jobbikos politikusról, hogy rasszista és antiszemita tartalmú bejegyzéseket posztolt közösségi oldalán, Budapestet pedig Judapestnek titulálta.

Karácsony Gergelyt a Mandiner is kérdezte erről a héten.

A lapnak a főpolgármester azt ismételgette, szeretne hinni abban, hogy „Bíró bocsánatkérése hiteles és őszinte volt”.

A főpolgármestert az egy évvel ezelőtti ígéreteivel sem szembesítették a beszélgetésben. Így azzal az idősek napján tett fogadkozásával sem, hogy minden fűtési szezonban pénzbeli támogatást adna a rászorulóknak.

A Mandinernek Karácsony Gergely azt állította,

ő soha nem mondta, hogy ezt az ígéretet a Fővárosi Önkormányzat finanszírozná.

Annak a koalíciónak a nevében tette ezt, amellyel megnyerték a tavaly októberi választást, vagyis a balliberális pártokkal.

Idős nyugdíjasok az M1-nek úgy nyilatkoztak, ők nem kapják a támogatást vagy nem is hallottak róla. Pedig Karácsony Gergely a kampányában úgy fogalmazott: nem könyöradományként, nem a szavazatokért cserébe adják majd a juttatást, hanem mert hisz a szolidáris Budapestben.

Forrás: M1


Hasonló cikkek