Karácsonyi ajándék: Tízmillió dolláros pótlólagos segélyt kap Ukrajna

Tízmillió dolláros pótlólagos segélyt ad Ukrajnának az Egyesült Államok a kercsi incidens után – jelentette be helyi idő szerint pénteken Robert Palladino, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője közleményében.

A közlemény szerint „a helyzet orosz részről történt eszkalálása” és a Kercsi-szorosban november 25-én történt „alaptalan” fellépés miatt a washingtoni külügyminisztérium – a szenátusi jóváhagyás után – további 10 millió dolláros támogatást nyújt „Ukrajna haditengeri potenciáljának növelése” érdekében.

Kurt Volker, az Egyesült Államok ukrajnai főtárgyalója szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok 250 millió dolláros katonai segélyt kíván folyósítani jövőre Ukrajnának.

Jelentések szerint Ukrajna 2014 óta több mint 1 milliárd dollárt kapott Washingtontól.

Az amerikai külügyi közlemény szerint Litvánia és az Egyesült Királyság szintén növeli az Ukrajnának szánt biztonsági támogatást.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti.

Forrás: karpataljalap.net


Hasonló cikkek