Karácsonyi dalokat tiltanak be Svájcban

Minden évben adventi ünnepséget szerveznek a svájci Wil nevű város iskolájában. Az idei évtől több népszerű karácsonyi dalt is nélkülöznie kell a hallgatóságnak, mivel azok nem passzolnak minden valláshoz.

A szóban forgó iskola vezetősége pár napja e-mailt küldött minden tanárnak. Ebben tudatták a pedagógusokkal, hogy a december 20-án megrendezendő adventi ünnepségről három dalt kitiltottak, ezeket a diákok nem adhatják elő a műsoraikban.

Az indoklás egyértelmű: tekintettel kell lenni a más kultúrájú és vallású emberekre.

A levélben azt is belefoglalták, hogy a karácsonyi buli többi elemét is úgy kell megtervezni, hogy a nem keresztények is megszólítva érezzék magukat. A Svájcban népszerűnek számító három kitiltott dal mindegyike azért verte ki a biztosítékot, mert Jézus születését mutatja be. Egy neve elhallgatását kérő iskolai beosztott úgy fogalmazott az egyik helyi lapnak, hogy az elmúlt évek botrányai késztették arra az igazgatóságot, hogy változtassanak. Két éve állítólag az egyik osztály koncertjének a közepén állt fel egy apa, és hangosan kritizálni kezdte a dalválasztásokat. A szülő baja az volt, hogy a svájci iskolában miért a karácsonyról énekelnek, amikor több volt a teremben a muszlim, mint a keresztény.

Az iskola igazgatóját is megkérdezték a kialakult botrányról. Tobias Mattes közleményben tudatta, hogy ő egy egységes ünnepséget szeretne, és az a cél, hogy az iskola minden tanulója csapatjátékosnak érezze magát. Ezért döntöttek úgy, hogy a jövőben inkább elkerülik azokat a karácsonyi és vallási ünnepségek megszokott részeit, amely megoszthatja a diákokat vagy a szüleiket. Sokakban az a kérdés vetődött fel, hogy vajon hamarosan már adventi ünnepséget sem tarthatják meg, helyette csupán a tél beköszöntét szabad majd a bevándorlók miatt ünnepelni?!

Forrás: Ripost


Hasonló cikkek