Karácsonyi előkészületek Pozsonyban a szocializmus kameráján keresztül

Pompás karácsonyi üvegdíszek készítése a pozsonyi üveggyárakban, szaloncukorkák és karácsonyi csokoládédíszek csomagolása a pozsonyi Stollwerck csokoládégyárban, fenyőfavásárlás a főtereken. Milyenek voltak a karácsonyi előkészületek Pozsonyban a szocializmus idején? Beszámolnak erről a régi, fekete-fehér televíziós felvételek.

1972-ből származik az a televíziós felvétel, amelyen a pozsonyi üveggyár női dolgozói láthatóak karácsonyi üvegdíszek készítése közben. „A pozsonyi üveggyárban egész évben karácsony van” – kezdődik a tudósítás, amely az akkoriban nagyon népszerű festett üvegdíszek gyártásába nyújt betekintést.

A karácsonyi díszeket gyártó műhelyben 50 munkásnő könnyen olvasztható csőüvegekkel dolgozik, amelyek kezeik alatt különböző formájú, törékeny üvegdíszekké alakulnak át. Elsőként kialakítják az üvegből a karácsonyi dísz alapformáját, amely további műveleteken megy keresztül, hogy legvégül rákerülhessen a díszítés is. Termékeiket 10 másik országba is szállították. A tudósítás szerint a gyárak éves termeléseinek 60-65%-át szállították ki más országokba. „Ha karácsonyi fájukat díszítik a pozsonyi üveggyár valamelyik termékével, emlékezzenek meg annak példás női dolgozóiról is.”

Szaloncukorgyártás Csehszlovákiában. „Hosszú az út a nyers alapanyag feldolgozásától a kész karácsonyi csokoládékollekcióig” – hangzik el egy 1949-ből származó cseh nyelvű tudósításban. Ezen folyamatok során nélkülözhetetlenek az ügyes női kezek.

A pozsonyi Stollwerck csokoládégyárban zajló, karácsony előtti munkálatokról is készült adás. A gyár legkiválóbb műhelyei közé tartozik a karamellás cukorkák részlege. A csokoládétermékek csomagolóosztályának női dolgozói 180%-ra teljesíti a napi tervet.

Hiányzott a hó az 1967-es pozsonyi karácsonyokból, azon az éven Pozsonyban nem esett hó karácsonyra, ezért a Szentestére való előkészületeket csak az utcákon megfigyelhető sürgés-forgás és utolsó bevásárlások sejtetik.

1975-ben nem csak a lakosság vásárlási láza, vagy az üzletek kidíszített kirakatai, hanem a tűlevelű fák erőteljes illata is a karácsony közeledtéről tanúskodik – mondja egy 1975-ból származó tudósítás. Azon az éven az árusok mintegy 40 ezer luc- és borókafenyőt készítettek a pozsonyiak számára.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek