Karácsonyi várakozás:  Advent második vasárnapja

Manapság a karácsony túl hamar jön, váratlanul. Nemrég még lucskos-mocskos november volt, s már itt is a december – és Advent.  De miről is szól ez az időszak valójában?

December második hétvégéjére már zsúfolásig tömve vannak az üzletek;  hétköznap esténként a dolgozó emberek sokasága tódul a nagyobb áruházakba, bevásárlóközpontokba, hogy sorban beszerezze a szeretteinek szánt ajándékokat – hétvégén nem mindig jut erre idő, amikor pedig ünnepi programokon vesz részt az egész család. S mindeközben talán fel sem merül sokakban, hogy az adventi felkészülés nem csupán a tárgyak beszerzéséről kell, hogy szóljon – sokkal inkább a lelki rákészülést kellene szolgálnia ezeknek a heteknek.

Az Advent  egy keresztény ünnepkörhöz kötődő időszak, a lényege pedig a felkészülés Jézus Krisztus születésének emlékezetére. (Az advent elnevezés a latin adventus, „eljövetel” jelentésű szóból származik.) Mivel az emberiség 4000 évig várta a Megváltó eljövetelét, ezt a 4000 évet jelképezi az adventi koszorú 4 gyertyája, melyek közül a karácsonyig hátralévő vasárnapokon mindig eggyel többet gyújtanak meg.

Ám aki nem vallásos, arra is hatással van e szimbólumvilág és megérinti a karácsony hangulata. Hiszen mindannyiunk számára fontos lenne egy befelé tekintés az év végén – és mindennél fontosabb, hogy valakinek szinte csak ilyenkor adódik lehetősége arra, hogy nyugodt, békés perceket-órákat töltsön el a teljes családjával, akár a távolabb élő szeretteivel.

Kívánunk a Kedves Olvasó számára is szép pillanatokat az adventi várokozás idejére!
Tartson velünk a jövő hét vasárnapján is, amikor ötleteket, javaslatokat adunk arra, hogyan teheti még kellemesebbé, még hangulatosabbá az elkövetkező heteket!

 

Tihanyi-Konda Szilvia

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Advent első vasárnapja az új egyházi év kezdete


Hasonló cikkek