Karácsonyi vásárok az V. kerületben

A kétszeres Európa legszebb karácsonyi vására megnyitotta kapuit november 18-án, immár tizenkettedik alkalommal az Advent Bazilika a budapesti Szent István téren.

 

A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022. november 19-én. MTI/Mohai Balázs

 

Karácsonyi díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák

 

Az V. kerületi önkormányzata számos, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodik arról, hogy az idén is minél inkább gondtalanul és ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak: díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket.

A kerületi önkormányzat közleménye szerint a belvárosiak számára ingyenes közösségi programokkal – adventi gyertyagyújtó ünnepséggel, adventi hangversennyel, Szent Miklós napi rendezvénnyel, gyermekek karácsonyi jótékonysági ajándékozásával és vendéglátásával – nyújtanak lehetőséget az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre.

A lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére pedig országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak tízezer forintos karácsonyi időszaki támogatást postáznak – írták.

 

A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022. november 19-én. MTI/Mohai Balázs

 

Advent első vasárnapjától vízkeresztig ünnepi fényekbe

 

Közölték, a kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást.

Advent első vasárnapjától vízkeresztig a főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített tereket – Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park – és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe.

Mint írták, a fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is a belváros önkormányzata volt kénytelen átvállalni.

Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja.

A kerület közölte azt is, hogy idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen “Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást.

 

A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022. november 19-én. MTI/Mohai Balázs

 

Az V. kerület a Szent István teret 85 %-os, a Vörösmarty teret 90 %-os kedvezménnyel adta használatba

 

Miután a főváros önkormányzatának cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, amely szem előtt tartja az önkormányzat elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, valamint kellő szakmai tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik – olvasható.

Mint írták, a terek üzemeltetéséért felelősséget érző kerületi önkormányzat nem követte a főváros azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek, és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére.

Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85 százalékos kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90 százalékos kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért.

A kerületi önkormányzat a hasznosításból származó bevételeket a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra.

Forrás: MTI.

Nyitókép: A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022. november 19-én. MTI/Mohai Balázs

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek