Karanténlétesítményeket alakítanának ki a külföldről érkező diákok számára Szlovákiában

A vörös zónába sorolt országokból érkező diákok számára kijelölt karanténlétesítmények megnyitásának lehetőségeiről tárgyalt a belügyminisztérium és az oktatási minisztérium – erősítette meg szerdán Roman Mikulec belügyminiszter (OĽANO).

„Arról egyeztettünk, hogy az oktatási minisztérium képes-e saját létesítményeiben, az egyetemi és a középiskolai kollégiumokban megoldani az elkülönítést, vagy ki kell-e jelölnünk valamilyen létesítményt erre a célra.” – mondta Mikulec.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter bejelentette, tárcája kérvénnyel fordult a belügyminisztériumhoz a karanténlétesítmények kialakítása ügyében. „Nincs minden iskolai kollégiumban erre elegendő kapacitás” – mondta Gröhling. Elmondása szerint a másik kérelem arra irányul, hogy a külföldi diákok koronavírus-tesztjének költségeit az egészségügyi minisztérium állja.

A karanténlétesítményeket szeptemberben, a hónap közepéig kell kialakítani.

A szlovák kormány járványügyi bizottsága szerint az egyetemeknek karanténlétesítményeket kellene kialakítaniuk a vörös zónába tartozó országokból érkező diákok számára, mivel a nyilvántartás szerint főleg ezekből az országokból hurcolják be a fertőzést.

Az egyetemeken és a főiskolákon kívül az intézkedés a középiskolai kollégiumokat is érinti a tanév kezdetén. A létesítményekben elkülönítőt kell kialakítani az olyan diákok számára, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés veszélye.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek