Karlovy Vary fesztiválklipjei

Cannes Aranypálmát, Berlin Aranymedvét, Velence fesztiválja Aranyoroszlánt oszt a legjobb filmeseknek. Karlovy Vary, ami az aranyat illeti, kilóg ebből a sorból. Karlovy Vary abban is különleges, hogy minden esztendőben új fesztiválklippel várja a mozirajongók ezreit.

Sem a franciák, sem a németek, sem az olaszok nem álltak elő ilyen vagy hasonló ötlettel, ez igazi cseh filmes specialitás Európa filmes étlapján. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a kitüntetett alkotó alig háromperces filmecskében mutatja meg, milyen sorsra jutott nála (vagy máshol) a Karlovy Varyban kapott emléktárgy. Milos Forman a napi gyógyszeradagját zúzza porrá a jól megmarkolható szoborral. Andy García a háza bejárata előtt döbben rá, hogy elhagyta a kulcsait, így a Kristályglóbusszal veri szét az ajtót. Zdeněk Svěrák ahelyett, hogy örökké zsémbes felesége kedvére tenne, mint egy idős faun, látható élvezettel tisztogatja, fényesíti a kristálylány testének érzéki pontjait. Danny DeVitót szállodai szobájában álmából veri fel a telefoncsörgés, így csukott szemmel ragadja magához a Kristályglóbuszt, és azzal veri szét a készüléket.

A szellemes és megmosolyogtató filmes miniatűröket 2008 óta igazi csemegeként szolgálja fel a fesztivál jó nevű alkotópárosa: Ivan Zachariáš és Martin Krejčí. Az ő ötletük volt annak idején, hogy a Karlovy Vary-i mustrának legyen egy ilyen sorozata, amely minden évben gazdagodhat egy újabb darabbal, egy újabb történettel. De hogy kivel forgatják a következő részt, az mindig kérdéses, hiszen a kitüntetettek között minden évben csak egy cseh alkotó szerepel, a többi külföldi, azokkal pedig pénz nélkül nem könnyű üzletet kötni. A forgatásért, vagyis az elvégzett munkájukért ugyanis nem kapnak egy fillér fizetséget sem. Eddig sem Willem Dafoe, sem Judy Dench, sem Antonio Banderas, sem John Travolta, sem Sharon Stone, sem Uma Thurman nem tudott időt szakítani a stábra. „Helen Mirren rettenetesen kiszámította az időt, amit hajlandó volt ránk áldozni az életéből – meséli Martin Krejčí. – Határozottan kijelentette: neki erre kerek húsz perce lesz egy délután, s a huszonegyedik percben akkor is távozik, ha nem leszünk készen. Amikor már mindent centire pontosan átgondoltunk, hívtuk az Oscar-díjas színésznőt, és a kijelölt húsz perc helyett tizenkilenc perc alatt végeztünk.”

A John Malkovich-csal forgatott klip például eléggé morózusnak, sőt felfuvalkodottnak mutatja a sztárt. „A forgatás előtti napon találkára hívott bennünket Bostonban. A kávézás után megmutatta a várost, majd a vacsoravendégei lehettünk, s mivel sokat ivott, mindenféle konspirációs elméletekkel szórakoztatott bennünket. Malkovich még ittasan is annyira jól érvelt, hogy lehetetlen volt meggyőzni őt téves teóriájáról. A taxiban egyébként nehéz volt forgatni, de másodszori nekifutásra sikerült felvennünk a jeleneteit.”

Mel Gibson klipje egy betörés története. Két tolvaj az éjszaka leple alatt jut be a finom ízléssel berendezett lakásba, de egyikük sem tudja, ki a ház gazdája. S ahogy válogatnak az értékes tárgyak között, a félősebb fazon kezébe kerül a Kristályglóbusz. Már rakná is a hátizsákjába, amikor hirtelen megjelenik a sztár, pizsamában. A rettenthetetlen Mel Gibson fogja az Apocalypto forgatásáról megőrzött gyilkos fúvócsövet, s mint két vadat, elejti őket. „A két betörő szerepére statisztákat szerződtettünk. Egyiküknek sem árultuk el, ki lesz a partnerük. Amikor a forgatáson meglátták a sztárt, az egyikük úgy reszketett a meglepetéstől, hogy azzal remekül hitelesítette a feladatát.” – meséli Martin Krejčí.

„Jude Law-al Londonban forgattunk. Nagy tetszéssel fogadta az autós ötletet, csak az ügynökei húzták az orrukat, mert nem kötöttünk biztosítást a színész testi épségére. Szerencsénkre Jude egy fuck it!-tel bevágódott a kabrióba, és már nyomta is a gázt.” – eleveníti fel az évekkel ezelőtti napot Ivan Zachariáš. – Jiří Menzel négyszer vágódott hanyatt a székkel a csupasz padlón, és nagyon büszke volt magára, hogy lila foltok nélkül megúszta.”

Ilyen és ehhez egyáltalán nem hasonló történetekkel szórakoztatja Karlovy Vary közönségét a nagy tehetségű alkotópáros. Reklámfilmesként sajátították el a szakma csínját-bínját, s ma már a játékfilmek és az HBO-sorozatok világában is otthonosan mozognak. Fekete-fehér fesztiválklipjeikkel műfajt teremtettek a mustrák történetében.

A Kristályglóbusz a legszebb, legízlésesebb, egyben a legsúlyosabb díjak egyike. Egy karcsú, mezítelen testű kristálylány földgömböt tart a feje fölött. Csehország egyik híres üveggyára, a Moser gyártja a szobrocskát, és mindenki boldog, aki művészi munkája elismeréseként hazarepülhet vele.

Forrás: Szabó G. László írása, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek