Kárpátalja anno: asszonyok a padóci fatemplomban

karpatalja_anno_padoci-fatemplom-620x330

Az Ökörmezői járás kicsiny települése a Fülöpfalvához tartozó, a tengerszint feletti 950 méteres magasságban fekvő Padóc (ukránul Podobovec).

Az Ökörmezőtől 30 km-re északnyugatra található falu mindössze 500 lakost számlál, akik zömében ruszin nemzetiségűek, de a XIX. század elején jelentős német nyelvű kisebbség is élt Padócon.

A település nevezetessége a XVII. században, Szent Miklós tiszteletére épített görögkatolikus fatemplom, melynek harangtornya 1785-ben készült el.

A templom hossztengelyes elrendezésű, keletelt szentélyű (az épület tengelye kelet-nyugati fekvésű, a hívek és a pap kelet felé fordulva imádkoznak – a szerk.). Az épület nyugati végében az előtér felett négyzet alaprajzú, zömök, tagolt barokk sisakos torony áll, melyet kontyolt kettős nyeregtető fed. A templom nyugati homlokzatának földszintjén tornác van, felette árkádos galéria található. A szentélyt és a hajót dongaboltozat, az előteret síkmennyezet fedi. A templomtól északnyugatra áll a négyzet alaprajzú, kétszintes, egyszerű sátortetős harangtorony.

A régi felvételen ruszin asszonyok állnak a templom tornácában, míg bent szertartást végeznek.

Forrás: Kárpátalja.ma


Hasonló cikkek