Kárpátalja kormányzója lemondott, de marad a politikában

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó többé nem Kárpátalján képzeli el a jövőt, mindazonáltal nem szándékozik felhagyni a politizálással és nyugdíjba vonulni – jelentette ki Jaroszlav Halasz kormányzóhelyettes a Sirius regionális tévécsatornának nyilatkozva annak kapcsán, hogy felettese kedden benyújtotta a lemondását.

Halasz szerint, akit a Zakarpattya Online is idéz, Moszkal most azt tervezi, hogy indul a parlamenti választásokon.

Szakértők a kormányzó lemondását elsősorban Petro Porosenko választási kampányának kudarcával hozzák összefüggésbe, amelyet megyénkben személyesen Moszkal irányított. Ugyanakkor Hennagyij Moszkal Volodimir Zelenszkij elsöprő, 80%-os győzelmét Kárpátalján a Radio NV-nek nyilatkozva tömegpszichózisnak nevezte. Egyben meggyőződésének adott hangot, hogy az elnökválasztás győztese nem fogja tudni teljesíteni választási ígéreteit, szerinte már most elhatárolódik azoktól. Hangsúlyozta, nem áll szándékában támogatni Volodimir Zelenszkijt.

Moszkal kifejtette, azért nyújtotta be lemondását, mert a helyi állami közigazgatásokról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a megyei állami adminisztrációk vezetőit az államfő megbízatásának idejére nevezik ki. Az új elnök hivatalba lépésével tehát a kormányzók megbízatása is véget ér, emlékeztetett Moszkal.

Forrás: zakarpattya.net.ua/Kárpátalja


Hasonló cikkek