Kárpátalja-programsorozat a magyar kultúra jegyében

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) csütörtökön tartotta ünnepi megemlékezését a magyar kultúra napja alkalmából. A megemlékezésre és koszorúzási ünnepségre a beregszászi került sor, ahol a megjelenteket dr. Zubánics László fogadta.

„2021 mindenképpen korszakos esztendő lesz, a pandémia továbbra is meghatározza a mindennapjainkat, hiszen a megemlékezésre is azért ma került sor, mert egy héttel ezelőtt csak korlátozott számban vehettünk volna részt” – mondta Kölcsey Ferenc emléktáblánál dr. Zubánics László. A KMMI elnöke köszöntőjében kiemelte, az írott, a nyomtatott szó, a zene, a néptánc, a népi kultúra részei nélkül magyar kultúráról nem beszélhetünk. Nem beszélhetünk, hiszen ez a mindennapi életünkhöz, létünkhöz, jelenünkhöz és reméljük, hogy a jövőnkhöz is kapcsolódik.

A koszorúzás után az ünnepség az Európa–Magyar Házban folytatódott.

A nyelvpolitikai-, irodalmi-, művészeti, humán tudományos és a kulturális élet helyzetértékelése Kárpátalján címmel dr. Zubánics László tartott vitaindító előadást, aki kitért a jelenlegi bonyolult, távolról sem ideális helyzetre is. Kihangsúlyozta, veszély fenyegeti a falusi művelődési intézmények működését. Ezért feladatunk, hogy felhívjuk a helyi vezetők figyelmét arra, hogy ne a megszüntetésük, inkább a kultúrházak fejlesztése legyen a fő céljuk.

A témához hozzászólva Dupka György, a MÉKK elnöke kifejtette, mi, akik a szülőföldünkön maradtunk, kétnyelvűség nélkül nem tudunk érvényesülni. Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének elnöke kifejtette, most a legalapvetőbb dolgokért kell nap mint nap küzdenünk.

„A magyar kultúra egyúttal a magyar egységet is jelenti. Ezt az egységes magyar kultúrát együtt birtokoljuk és ápoljuk” – kezdte köszöntőjét Szilágyi Mátyás. „Kárpátalján nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. A fejlődés nyilvánvaló, hisz a kárpátaljai fiatalok számos tanulmányi versenyt nyernek meg. Ez azt is bizonyítja, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok hatalmas munkát végeznek” – fogalmazott a beregszászi külképviselet főkonzulja.

Másnap Ungváron rendezték meg a XII. Carpatica Art Expót. Fuchs Andrea, a MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének titkára ukrán és magyar nyelven köszöntötte a vendégeket, köztük Albertné Simon Edinát, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa konzulját, Gyebnár Istvánt, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulját, Borisz Kuzmát, az Ukrajnai Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai tagozata elnökét, Vaszil Kocánt, a Kárpátaljai Népi Építészeti és Néprajzi Múzeum igazgatóját

A tárlaton 21 kárpátaljai képzőművész: Badó Attila, Balog Sándor, Brinkács István, Vaskovics Beáta, Homoki Gábor, Kalitics Erika, Klisza Krisztina, Klisza János, Kuruc András, Lézu Volodimír, Matl Péter, Nigriny Edit, Pavuk Andrea, Réti János, Szkakandij Olga, Turák Angéla, Sütő Miklós, Soltész Péter, Soltész Gabriella, Soltész Martin, Olekszandr Canyko  50 alkotását állították ki.

A rendezvény második felében dr. Dupka György, a MÉKK elnöke a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság vezetői, Balázs Géza elnök és Pomogáts Béla tiszteletbeli elnök nevében a kárpátaljai magyar kultúra fejlesztésében végzett áldozatos munkájáért oklevelet adott át: dr. Hulpa Diána nyelvésznek, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszék docensének, Dolinai Daruda Zsuzsanna történésznek, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék adjunktusának, a KMAT titkárának, Rusznák György kulturális mecénásnak, az ungvári Múzeum Kávézó vezetőjének, Literáti Tetyana újságírónak, helytörténésznek, Gál Erika pedagógusnak, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatójának, Kovach Anton ungvári festőművésznek.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minketFacebook


Hasonló cikkek