Kárpátalja soha nem lesz Magyarországé! – üzent Facebook bejegyzésében az ukrán politikus

Avatar

Ukrajnán kívüli politikai erők érdekében áll a magyarokkal kialakult konfliktus Kárpátalján, azonban teljességgel lehetetlen, hogy Magyarország ukrán területrészt vegyen el, és ezt a magyarországi vezetés is nagyon jól tudja – írta Irina Verescsuk, a Nép Szolgája párt ismert parlamenti képviselője a kárpátaljai helyzetre csütörtökön Facebook-bejegyzésében.

Verescsuk szerint Kárpátalján tipikus konfliktushelyzet alakult ki, hiszen hasonló eset nem először fordul elő. Helyi képviselők elénekelték a magyar himnuszt, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatásokat tartott a helyi magyar szervezeteknél, kisebb diplomáciai szócsata alakult ki, volt nyilatkozat a magyar szeparatizmusról és a magyar közösség elnyomásáról; lényegében többé-kevésbé tipikus, ami történt, és nem először – ismertette röviden a helyzetet.

A képviselő szerint a konfliktus tartalmaz bizonyos szeparatista elemeket, de nincs szó a magyar közösség elnyomásáról. Mint fogalmazott, azért alakulnak ki időről időre hasonló konfliktushelyzetek, mert ez Ukrajnán kívüli politikai erők érdekében áll. „Előfordulhat-e, hogy Magyarország elveszi területünk egy részét? Teljességgel lehetetlen, és ezt Magyarország vezetése nagyon jól tudja. Ez soha nem fog megtörténni. A földünket senkinek nem adjuk oda” – hangoztatta Verescsuk. Úgy vélte, az ukrán erőszakszervezeteknek a magyar közösséget tisztelve kell működniük, a magyar származású ukrán állampolgároknak pedig kerülniük kell az olyan cselekedeteket, amelyek úgy tűnhetnek fel, hogy nem tisztelik Ukrajna területi integritását. A rossz dolgok eredője a tiszteletlenség, a jó dolgoké pedig a tisztelet – zárta bejegyzését.

Forrás: Karpat.in.ua 


Hasonló cikkek