Kárpátalján elkezdődött a magyarság beolvasztása

Kárpátalja 13 járásából mindössze három maradhat – ezt Jurij Hanuscsak decentralizációs szakértő, a regionális területfejlesztési intézet igazgatója jelentette be, aki a Regionális Fejlesztési Minisztérium vezetésével aktívan részt vesz a közigazgatási reform és a decentralizáció folyamatának igazgatásában.

Tegyük hozzá: amennyiben a mostani tervek érvényesülnek, az súlyos következményekkel járhat a helyi magyarság számára…
− A körzetbeosztás legújabb változata Kárpátalján: Ungvár, Munkács és Huszt − jelentette ki Hanuscsak.

A Regionális Fejlesztési Minisztérium Kárpátalját a kezdetektől fogva a meglévő 13 járás helyett nem négy, hanem három kerületre bontaná. A megye négy kerületre való osztását mindössze megyei szakértők és képviselők lobbizták.

Így vagy úgy, az új kerületek határai nem léphetik túl a kistérségi társulások határait. Emiatt nem lehet az új kerületek határairól beszélni, mivel lehetetlen megjósolni, hogy a jelenlegi Ilosvai járás egy része Munkácshoz vagy Huszthoz kerül át. Ez csak a régió távlati tervének jóváhagyása után válik ismertté.

Ami számunkra rossz hír: a magyarok lakta járásokat úgy olvasztanák bele más kerületekbe, hogy közösségünk részaránya jelentősen csökkenne a többségi nemzethez tartozókhoz képest. A legújabb elképzelés szerint például Bereg-vidék Munkácshoz tartozna.

Forrás: KISZó/Varosh


Hasonló cikkek