Kárpátalján nem fogy a magyar tudásszomj

Több, mint 400 első évfolyamos hallgató ünnepélyes diákká avatásával nyitotta meg az új tanévet a 25 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Beregszászban.

A beregszászi református templomban tartott ünnepségen Csernicskó István, a főiskola rektora ismertette a felsőoktatási intézmény legutóbbi évben elért eredményeit, és vázolta az új tanévre kitűzött céljait.

A főiskola egyre népszerűbb a kárpátaljai fiatalok, fejlődése pedig a magyar kormányzati támogatásnak köszönhetően töretlen.

Amíg a tavalyi felvételi időszakban 1181 jelentkezést regisztráltak, addig 2021-ben 1390-et – állapította meg Csernicskó István. Az első évfolyamos hallgatók száma 2020-hoz képest 393-ról 415-re nőtt, a különböző alap- és mesterfokú képzésekben résztvevő hallgatók összlétszáma pedig 987 fő. Számukra 225 kollégiumi férőhely áll rendelkezésre az egy évvel korábbi 137 helyett. Csernicskó István az MTI tudósítójának elmondta, hogy küzdelmes negyed évszázad áll a főiskola mögött és az idei tanév is hasonlóan küzdelmes lesz, de „legalább annyira eredményes, mint az elmúlt 25 évünk volt”.

A rektor szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy egyre többen választják a főiskolát, hogy „a szülők, a fiatalok úgy tekintenek a főiskolára, mint olyan helyre, ahol meg lehet alapozni a jövőt”.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az MTI tudósítójának kifejtette, hogy az intézmény alulról szerveződött, létrejöttét a helyi közösség, annak vezetői igényelték. A főiskola túlélt gazdasági és politikai szempontból is nehéz éveket, de talpon maradt.

A tanévnyitó ünnepségen átadták a beregszászi főiskola által alapított Rákóczi-díjat, amelyet évente egy-egy külföldi és kárpátaljai személynek ítélnek oda a főiskola fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola legmagasabb kitüntetését idén Misovicz Tibor, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány titkára, illetve Herczog György, a kárpátaljai megyei oktatási és tudományos főosztály korábbi vezetője kapta.

 

Forrás: MTI


Hasonló cikkek