Kassa megye egy dollárért venné meg a U.S. Steel acélművet

A keleti nagyváros határában működő acélmű és az ott dolgozók jövőjének érdekében Kassa megye egy dollárért megvenné az amerikai székhelyű U.S. Steel kassai leányvállalatát.

A régió legnagyobb munkáltatójaként ismert nagyvállalat már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a következő két évben 2500 alkalmazottól szeretnének megválni, Rastislav Trnka megyeelnök azonban közbelépne. „A gyárban és annak leányvállalataiban mintegy 12 ezer ember dolgozik, éppen ezért nem nézhetjük tétlenül a történéseket. Aggódunk a vállalat konkurenciaképességének fenntartásáért, hosszú távú túléléséért, nem utolsósorban pedig a megye munkavállalóiért.” –  mondta el Anna Činčarová, megyei szóvivő.

James Bruno, a U. S. Steel elnöke az Európai Unió úgynevezett környezetterhelési díjának kivetésében látja a legnagyobb gondot. Állítják, a díj deformálja a nemzetközi acélpiacot, mivel az EU-n kívüli országok gyártóira nem vonatkozik, az európai gyártók diszkriminálva érzik magukat.

A megye által közzétett nyilatkozat alapján a U.S. Steelnek nagyjából egymilliárdos tartozása van. Rastislav Trnka a kassai U. S. Steelben olyan események sorozatát látja, mint amilyen 2012-ben ment végbe a szintén hozzájuk tartozó szerbiai Smeredevo vasgyárban. „Ott is ugyanez történt. A vállalat lassan eladósodott, nem volt elég megrendelésük, és a munkásokat is elbocsátották. Meg szeretnénk előzni, hogy idáig fajuljon a helyzet, ezért ajánlatot tettünk a vállalat megvásárlására. Ha ez sikerülne, az acélmű nyilvános szektor kezébe kerülne, meg kell várnunk az amerikai cég vezetőinak hivatalos válaszát.” – zárta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Trnka ajánlata kiverte a biztosítékot a gazdasági tárcánál és a nagyberuházásokért felelős miniszterelnök-helyettesnél egyaránt. „Rastislav Trnka saját PR-ja érdekében nevetség tárgyává próbálja tenni az ország egyik legnagyobb munkáltatóját. Az ajánlata ad abszurdum és felelőtlen a befektetővel és a gyár több ezer alkalmazottjával szemben. Fontolóra kellene vennie a funkciójából való távozását.ˮ – közölte Maroš Stano, a gazdasági tárca szóvivője.

Richard Raši (Smer) nagyberuházásokért felelős miniszterelnök-helyettes cinikus áprilisi tréfának nevezte Rastislav Trnka ajánlatát.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Daniela Pirschelova (Plus Jeden Deň)


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek