Kassai iparisták nyerték a WRO robotolimpiát

2019. szeptember 24-én rendezték meg Kassán a World Robotic Olympiad (WRO) – Slovakia 2019 bajnokságot. A verseny győztese a kassai Szakkay József Szakközépiskola háromtagú csapata lett, ők képviselhetik Szlovákiát a novemberben megrendezendő WRO világdöntőben, Győrben.

Ugyan a kassai Ipariban mindössze egy hónapja szerepel a tantárgyak között a robotika, az iskola diákjai már most nagy sikereket aratnak. A kedden megrendezett World Robotic Olympiad országos bajnokságon az első helyen végeztek, így 2019. november 8-10. között ők képviselik Szlovákiát Magyarországon, Győrben a WRO világdöntőn.

Mivel a kassai iparistáknak eddig valóban nem sok köze volt a robotok programozásához, a diákok eredményét Matej Éva, az iskolai igazgatója óriási sikerként könyvelte el. „Én a napi teendőim miatt csak az éjszakai órákban értesültem a hírről, de a diákok másnap szerettek volna meglepni vele. Nem volt kérdéses, hogy a fiúk egy viszonylag gyors és ügyes robotot építettek, nagy reményekkel engedtük el őket a versenyre, de nem hittük volna, hogy elsők lesznek. Persze, azzal is tisztában vagyunk, hogy a győzelemhez némi szerencse is kell, de a kellő felkészülés nélkül az nem sokat ér. Nagyon örülünk az eredményeiknek, és már azon dolgozunk, hogyan készítsük fel őket a világdöntőre.” – nyilatkozta Matej Éva. “A robotika oktatását szeptemberben kezdtük el. Jelenleg hat robotkészletünk van, melyekből kettőt a versenyekre viszünk, a maradék négyet pedig az órákon használjuk. Ez a tantárgy elsősorban a diákok csapatmunkáját, közös ötletelését és gondolkodását, valamint kommunikációját erősíti. Már az első héten kiderült, hogy élvezik az órákat, hiszen igazi fellazulást jelent a komoly szaktantárgyak mellett.” – tette hozzá az igazgató.

A versenyző csapatot az iskola két pedagógusa, Kovács Andrea és Dedinský Lídia mentorálja. „Megépítették az első robotot, most pedig azt tesztelik, mi mindenre képes. Egy hosszú és rázós folyamat legelején vagyunk, de kellő szorgalommal és kitartással bármit elérhetünk. Mivel egyelőre csak néhány iskolában tanítják a robotikát, mi is fel tudjuk venni velük a versenyt. A szakkörökre is egyre több diák jelentkezik.” – mondta a nyertes csapat mentora.

Bodor Levente végzős iparista, a nyertes csapat legidősebb tagja szerint minden a gyakorláson múlik. „A verseny a robot összerakásával kezdődött, de mivel mi ezt jól begyakoroltuk, játszi könnyedséggel megoldottuk a feladatot. A programozási résznél már akadt némi nehézség, főleg a robot vezérlésének finomítása okozott kisebb-nagyobb gondot. A pálya nehéz volt. A legkomolyabb ellenfelünk talán a somorjai csapat volt. Egyforma pontszámmal végeztünk, de a gyorsaságunknak köszönhetően mi kaparintottuk meg az első helyet.” – jelentette ki büszkén a nyertes csapat tagja.

A WRO robotolimpia világszerte több mint 60 ezer fiatalt mozgat meg. A rendezvénysorozat azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza az általános és középiskolásokat a természettudományos tantárgyakhoz, a mérnöki vagy informatikai szakmák választására ösztönözze őket. A versenyek egy sportesemény izgalmát ötvözik a speciális robotok tervezésével, építésével és programozásával.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek