Kata két hónap edzéssel bajnok lett

Alig több, mint két hónap edzést követően súlycsoportjában arany érmet szerzett a Siófokon rendezett Scitec Muscle Beach versenyén Piri Kata erőemelő.

A Bródy gimnázium 10. osztályos diákja február végén megnyerte a diákolimpia területi fordulóját, így bekerült az országos döntőbe, amit április 13-án Encsen rendeznek. Jó esélyei vannak arra, hogy ott is a dobogóra kerül. Tavaly a győztes 45 kilogrammot nyomott ki, épp akkora súlyt, amennyivel Kata a területi fordulón nyert. Azóta az edzésen már 50 kilogrammnál tart, célja, hogy a versenyre már az 57,5 kg is sikerüljön. Kata testsúlya alig több, mint 60 kilogramm.

A kétszeres bajnoktól megtudtuk, hogy 2018 júniusában talált rá az interneten az erőemelésre. Felvette a kapcsolatot Kiss Martina edzővel, aki akkor Veszprémben élt. Elment hozzá. Az edző a lelkes és érdeklődő fiatal lányban látott tehetséget, így elkezdődött a közös munka. Ma Kata gyakorlatilag egyedül edz, ugyanis edzője, Kiss Martina az ország másik végébe költözött, így a világhálón tartják a kapcsolatot, beszélik meg az edzéstervet. Az edzésen a felhúzást, a guggolást és a fekvenyomást is gyakorolja, a kis súlyokkal a technikát tökéletesíti, a nagyokkal az erőnlétét fejleszti. Még nem számolta ki, hogy pontosan mekkora súlyt mozgat meg egy edzésen, de becslése szerint több ezer kilót. Hetente 5 vagy 6 alkalommal edz a város egyik edzőtermében. Edzője ugyan nem áll mellette, néha videót készít az edzéséről, azt küldi el, hogy Martina a távolból is figyelemmel kísérhesse a fejlődését. A következő heti edzéstervet is a világhálón küldi el neki.

Az erőemelést sokan még ma is a férfiak sportjának tartják, pedig egyre több lány is ér el komoly eredményeket. Ez erőemeléshez nem csupán testi erő szükséges, hanem a megfelelő gondolkodás is. A technikát ugyanis meg kell tanulni. Kata német tagozatos, heti 7 német és 3 angol órája van. Tanulmányaiban is sikeres, szeretne felsőfokú nyelvvizsgát tenni. A sportban iskolája is támogatja. Jövőjét kedvenc sportágában képzeli el. Érettségi után a testnevelési egyetemen szeretne továbbtanulni, majd egyesületet létrehozni és konditermet berendezni, ahol az erőemelők edzenek. A közeli tervekről megtudtuk, részt vesz a magyar bajnokságon, az Európa bajnokságon, amelyet Magyarországon rendeznek valamint a világbajnokságra Szlovákiába is kiutazik.

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


Hasonló cikkek