Kavicsokból kirakott mesterművek

Naturalista kollázsművészet a felsőfokon

A tenger partjain sétálva nemcsak kagylókra bukkanhatunk, hanem Justin Bateman egyik gondosan elkészített műalkotásába is. Az Egyesült Királyságban élő művész színes kavicsokból alkot újra olyan remekműveket, mint a Mona Lisa vagy a Lány gyöngyfülbevalóval.

Mindegyik darab a helyszínen készül, és csak rövid ideig marad fenn. Bateman számára a kavicsok mozaikszerű összerakásának kreatív folyamata sokkal fontosabb, mint hogy alkotásai fennmaradjanak. Így miután több órát töltött az egyes műalkotások összerakásával, a művésznek át kell adnia a művet környezetének amelyben készült, és el kell fogadnia annak múlandóságát.

Bateman minden egyes kavicsmozaik elkészítéséhez a talált kövek szivárvány skáláját használja, kicsiket és nagyokat egyaránt. Mivel ezeket árnyalat és méret szerint rendezi el, a kavicsokból a festészethez hasonló hatásokat tud létrehozni. Minden egyes művén érzékelteti a fény és árnyékok hatását, így azok távolról nézve feltűnően hasonlóak ahhoz a képhez, amely alapján készültek. A művész még a műalkotás hátterét és keretét is lemásolja, így olyan, mintha a képet a tengerparton hagyták volna.

 


Hasonló cikkek