Kecskemét Táncegyüttes: Irány a Folkloriada!

A Hírös Agóra Kulturális Központ színháztermében köszönt el közönségétől a Folkloriada elnevezésű népművészeti olimpiára utazó és ott Magyarországot képviselő Kecskemét Táncegyüttes. A nemzeti delegáció 32 táncosból, négy zenészből, és a szakmai vezetőkből áll. Ők utaznak napokon belül Baskíriába, Ufa városába, hogy a 60 ország képviselőivel és a helyi közönséggel megismertessék a sokszínű magyar népi kultúrát és képviseljék hazánkat a Népművészetek Olimpiáján. A színházteremben csaknem teltház fogadta az együttest, akik a Baskíriába vitt teljes programot bemutatták, hosszan tartó ünneplés mellett.

A táncegyüttest fennállása óta idén először érte a megtiszteltetés, hogy részt vehetnek a baskíriai eseményen, amelyet a népművészetek olimpiájaként emlegetnek. Még 2019-ben kérték fel a csapatot, és természetesen boldogan mondtak igent, hiszen mint azt Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, ilyen lehetőség általában egyszer adódik az ember életében.

Az eseményen jelen volt Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Kecskemét City Balett alapítója, továbbá 2021-től a Hírös Agóra ügyvezetője Bak Lajos mellett, aki szintén részt vett a rendezvényen. Tiszteletét tette még dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is, aki rövid beszéddel köszöntötte a táncosokat, a jelenlévőket és a szervezőket, majd Barta Dóra is összefoglalta gondolatait, melyben méltatta az együttest, gratulált nekik és sok sikert kívánt a táncosoknak.

A rendezvény konferansziéja Szigetvári József, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes vezetője, a Summerfest fő szervezője volt, aki elmondta, a rendezvényen körülbelül 3200 táncos és 45 együttes gyűlik össze.

 1970 óta létezik a Folklór- és Hagyományos Művészeti Fesztiválok Szervezeteinek Nemzetközi Tanácsa – a CIOFF.

A World Folkloriada a CIOFF főeseménye, amely négyévente egyszer kerül megrendezésre. A Folkloriada egyfajta folklór-kreativitás olimpiája, ami a világ népe közötti kölcsönös tiszteleten, harmónián és kommunikáción alapul. A fesztivál ideje alatt az országok és régiók népi csoportjai szorosan együttműködnek egymással, a zene, a tánc, a dekoratív művészet és a kézművesség, valamint a népi játékok és a hagyományok révén.

Révhegyi Andrea

 


Hasonló cikkek