Kelemen Hunor: Románia helyzetén nagyon sokat javítana, ha végre magyar elnöke lenne

Ma kezdődik a romániai elnökválasztás. Az elnökválasztási kampány azonban a legkevésbé sem hasonlított egy elnökválasztási kampányra. A jelöltek és pártjaik többségének ugyanis nem volt sem programja, sem valódi mondanivalója. Ez alól kivételt jelent Kelemen Hunor államelnökjelölt, aki egyik célkitűzése a környezetvédelem magasabb szintre emelése Romániában. Az államelnökjelölt arra kéri az erdélyi magyarokat minél többen menjenek el vasárnap szavazni, hogy megmutassák igazi politikai erejük.

A román többségnek meg kell győznie minket arról, hogy nem akar beolvasztani” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje, aki szerint az államfői szerep egyben közvetítői feladat is.

Nem csak a pártokat, de az országot, az államot alkotó legfontosabb építőelemeket, a kisebbségeket is egy fedél alá kell tudni hoznia, ahhoz, hogy a legégetőbb problémákra közös megoldást találjanak. Hozzátette, elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet a Ludovic Orban vezette új román kormánytól – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Vasárnap kezdődik a romániai elnökválasztás. Kelemen Hunor, az erdélyi magyarok jelöltje az elnökválasztási hajrában így ír a közösségi oldalán: „Románia helyzetén nagyon sokat javítana, ha végre magyar elnöke lenne. Száz esztendő után ideje lenne 7 évet végre nekünk, magyaroknak adni. Ezalatt az idő alatt Románia elindulna a fejlődés útján, mert nekünk van tervünk, van elképzelésünk, amit meg akarunk valósítani sok munkával, építkezéssel, tisztelettel, és több bizalommal egymás iránt”.

Az elnökjelöltek többségének volt programja

Az elnökválasztási kampány azonban a legkevésbé sem hasonlított egy elnökválasztási kampányra. A jelöltek és pártjaik többségének ugyanis nem volt sem programja, sem valódi mondanivalója. Ezt pedig a kormányalakítás körül kialakult cirkusszal próbálták meg leplezni. Az egyetlen igazi kivétel ez alól Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje.

Kelemen Hunor egyik célkitűzése a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a környezetvédelem. Erről a háromszéki Lécfalván, a csaknem húszmillió euróból épült Hulladékkezelő Központban beszélt az RMDSZ államfőjelöltje. Hozzátette, kampányában nagyon sokat beszéltek a környezetvédelemről.

Kiemelte, Románia egyetlen jól működő szelektív hulladékgyűjtő központja Lécfalván található. „Háromszék, Kovászna megye már teljesítette a 2020-as célokat, ez azt jelenti, hogy aki akarja, az tudja szelektíven gyűjteni a szemetet, aki tud tervezni és építeni az képes első helyre kerülni” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, a legnagyobb dicséret az volt, amikor az Európai Uniós ellenőrzéskor a biztosok azt mondták, ez egy más ország.

Egységben az erő

Ami sikerülhet Lécfalván, az sikerülhet Romániában is. Ha sok magyar vesz részt a romániai elnökválasztáson, akkor esély lesz megmutatni a közösség erejét, azt, hogy a magyarok nem engednek a jogérvényesítési törekvéseiből. Erről beszélt Kelemen Hunor az erdélyi Máréfalván.

A politika, tetszik, vagy nem, az erőről is szól, arról, hogy hányan vagyunk, mit akarunk. Ezt a választáson lehet fölmutatni” – hangsúlyozta. Kelemen Hunor arra kérte a romániai magyarságot, hogy vasárnap minden szavazati joggal rendelkező állampolgár vegyen részt a szavazáson, hogy megmutathassák a magyarok egy erős politikai közösséget alkotnak az országban.

A szakértő szerint a magyar közösségnek végig kell gondolnia, hogy milyen fontos az elnökválasztáson való részvétel, hiszen így tudjuk megmutatni, mekkora az a magyar réteg, amelyet érdekel a politika.

Kelemen Hunor mellett Pászkán Zoltán, a Külgazdaségi és Külügyi Intézet Romániai magyar szakértője is arra buzdítja a romániai magyarokat, hogy minél többen vegyenek részt a vasárnapi szavazáson. Hozzátette, ezzel nem az RMDSZ-nek, nem Kelemen Hunornak tesznek jót, hanem a magyar közösségnek, saját maguknak.

A Momentum is beszállt a kampányba

A romániai elnökválasztási kampányba a Momentum is beszállt, amelynek elnöke Fekete-Győr András múlt vasárnap Dan Barna mellett állt ki. Annak ellenére, hogy Kelemen Hunor személyében van magyar jelölt.

A Momentum egy olyan államfőjelölt mellé állt, aki súlyos korrupciós botrányba keveredett, vállalkozásán keresztül 6 millió euró uniós pénzt lophatott el. Fekete-Győr András azt mondta, azért ment Kolozsvárra, hogy segítsen Dan Barna „értékrendjét” közvetíteni az erdélyi magyarság felé. A kampányeseményen ott volt az a Dacian Colos volt kormányfő is, aki főként magyarellenes és antiszemita nyilatkozatairól ismert.


Hasonló cikkek