Kritikus a helyzet Eperjes és Kassa megyében

Kritikus állapotról számoltak be a kelet-szlovákiai kórházak. Mindössze 2 mesterséges lélegeztetőgéppel ellátott szabad ágyuk van.

Csak az elmúlt héten 165 beteget kellett más kórházba szállítani, közülük 35-nek volt szüksége mesterséges lélegeztetésre.

Eperjes megyében korlátozták a nem covidos ellátást a nagyszámú covid-beteg miatt. Azokat a műtéteket, amelyek elodázása nem okozza a beteg egészségi állapotának romlását, a teljes kapacitás kimerítése miatt későbbi időpontokra halasztották.

Kassán a koronavírus-fertőzöttek számára kijelölt ágyak 90%-a foglalt.

Ján Slávik vezérigazgató elmondása szerint a kórházban jelenleg 232 koronavírus-fertőzött beteget kezelnek, a páciensek egynegyedének állapota válságos. 13 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul, 26 beteg magas áramlású (High Flow) oxigénterápiát igényel.

„Megint abban a helyzetben vagyunk, hogy figyelembe kell vennünk a körülményeket és a beteg egészségi állapotát” – figyelmeztetett Slávik. Naponta 20-40 új beteget hoznak be a kórházba. A vezérigazgató hangsúlyozta: nem növelhetik a végtelenségig az ún. COVID-ágyak számát, ha biztosítani akarják a más betegségben szenvedő páciensek ellátását is.

A koronavírus-fertőzött női páciensek átlagéletkora 62 év, a férfiaké 58. Ľuboslav Beňa ügyvivő igazgató elmondása szerint egyre több fiatalabb beteg is kórházba kerül. A kassai kórházban kezelt, koronavírus-fertőzött páciensek 80 százaléka oltatlan. Először vettek nyilvántartásba olyan pácienst, aki már megkapta mindkét adag védőoltást, mégis mesterséges lélegeztetésre szorul.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyre több egészségügyi dolgozó kerül karanténba. Az elmúlt két hétben a számuk több mint 50-nel nőtt. Több mint 20 alkalmazott a második hullám óta munkaképtelen, poszt-COVID szindróma miatt további kezelésekre szorul.

Forrás: ma7.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek