Keletről – kiállítás a Vigadóban

Keletről érkezett a kiállítás, földrajzi és átvitt értelemben is. A Magyar Művészeti Akadémia és a Kínai Művészeti Akadémia közös szervezésében, a Vigadó patinás épületében láthatóak a magyar szemnek különösen érdekes alkotások.

A nyugati világ mindig kicsit rejtélyes, misztikummal teli világként tekintett a Távol-Keletre. Különösen igaz ez a művészetekre, hiszen egy alapjaiban más gondolkodásmód nekünk egészen különleges módon közvetíti a szépet. A kalligráfia, az ecset táncoltatása, és a hagyományos kínai festészet egysége a keleti filozófia és esztétika által válik eggyé. A művekben rejlő formavilág és szellemiség a nyugati ember számára olykor nehezen érthető: sok tanulás kell ahhoz, hogy a kínai művészet gondolatvilágát megismerjük, és át tudjuk élni az alkotásokban rejlő érzéseket.

A kiállítás megnyitóján Horváth Janisz, kínai kalligráfia oktató mester segített ebben a közönségnek, képről-képre haladva vezetette be az érdeklődőket a visszafogott színű festmények és a kalligrafikus alkotások vonalesztétikájának világába.

A kiállítás egyik központi eleme egy kalligráf festmény hosszú tekercsen, Tian Liming és 16 művész közös alkotása. A vándorló nézőponttal alkotott, több tónusú lazúros és száraz vegyes technikával készült festmény igazán részletgazdag. A vonaljátékok között különböző stílusú feliratok és alkotói pecsétek keverednek.

Jiang Hongwei papír alapra, vízfestékkel készült képei a tavaszi madárcsicsergést a kinyílt virágok közt közvetítik vizuális nyelven. A fény és árnyék nélküli képeken a körvonalak kitakaró keresztezése sejteti csak a teret. A finom hangulatú képek élményét otthon újra átélhetjük a kiállítás gyönyörűen kivitelezett, és részletes magyarázatokkal ellátott katalógusával.

A tárlat május végégig tekinthető meg a Vigadó földszinti és 5. emeleti kiállítótermeiben.


Hasonló cikkek