Kemerovói tűzvész – Oroszország a katasztrófa áldozatait gyászolja

A nemzeti zászlókat félárbócra eresztve, a szórakoztató műsorok és előadások törlésével gyászolja szerdán Oroszország a kemerovói plázatűz áldozatait.

A televíziók egy része gyászlogóval sugározza adását, valamint Kemerovóban a baleset, más orosz városokban pedig a megemlékezés helyszínére vitt virágokról és mécsesekről készült felvételekből összeállított klipeket közvetít. Többen a távol-keleti országokban működő orosz nagykövetségeknél rótták le kegyeletüket, a gyászhoz szolidaritásból Fehéroroszország is csatlakozott.

Vladlen Akszjonov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium helyettes vezetője szerda reggel közölte, hogy nincs már olyan személy, akinek a sorsa a katasztrófával kapcsolatban ne lenne ismeretes, és a hatóság nem tud olyanokról, akik még mindig eltűnt hozzátartozóikat keresnék.

A tűzvésznek Akszjonov szerint 64 halálos áldozata volt, a holttesteket, amelyek közül eddig 27-et sikerült azonosítani, átadták a Nyomozó Bizottságnak (SZK). A vasárnapi katasztrófában 41 gyerek vesztette életét. Az első temetéseket szerdán tartják meg.
A katasztrófavédelmi tárca szerint kórházban 14 embert, köztük két gyereket ápolnak, orvosi ellátást további 62 ember, köztük 25 gyerek kapott.

Az orosz parlament felsőháza néma tiszteletadással adózott az áldozatok emlékének. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök, aki figyelemmel kíséri a kemerovói nyomozást, arra utasította a kormányt, hogy vizsgálja felül az üzletközpontok működésére vonatkozó szabályozást.

Peszkov nem kívánta kommentálni a helyi vezetés fellépését és a keddi kemerovói tüntetés részvevőivel kapcsolatban tett kijelentéseit. Aman Tulejev kormányzó – egyébként Putyinhoz hasonlóan – nem állt ki a spontán demonstráció részvevői elé, egyik helyettese, Szergej Cviljov kiment az ugyan az emberek közé, de a “gyászban való PR-hajhászással” vádolt meg egy szavába vágó férfit, aki a tűzben egyébként öt családtagját veszítette el, az első kormányzó-helyettes, Vlagyimir Csernov pedig az állította, hogy a tömeges megemlékezést az ellenzék szervezte a hatalom lejáratására.

Az illetékes kemerovói bíróság szerdán elrendelte a Zimnyaja Visnya üzletközpontot vezető Nagyezsda Szuggyenyok, valamint Szergej Antyusin biztonsági őr letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tűz idején nem kapcsolta be a riasztót. Antyusin nem ismerte el bűnösségét, rámutatva, hogy szerinte a berendezés nem volt működőképes. Az üggyel kapcsolatban további három embert is őrizetbe vettek.

Orosz sajtóbeszámolók szerint az a hamis állítás, miszerint a tűznek több száz áldozata volt, egy ukrán bloggertől, Evhen Volnovtól származott. Volnov az internetre feltöltött telefonbeszélgetésének tanúsága szerint – magát a rendkívüli helyzetek minisztériuma alkalmazottjának kiadva – felhívta a kemerovói halottasházat, és aziránt érdeklődött, hogy a létesítmény képes-e 300 holttest befogadására.

A blogger ellen az SZK szerdán eljárást indított.
A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a főügyészség megbízásából április 16-án ellenőrizni fogja az összes, filmszínházat is üzemeltető oroszországi üzletközpont tűzvédelmi felszereltségét és felkészültségét.

 


Hasonló cikkek