Kémügy: az Unió Prága mellett áll

Nem minősíthető állami terrorizmusnak a vrběticei robbanás, alapvetően egy bolgár vállalkozó áruja elleni támadásról van szó – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő. Az EU is kifejezte szolidaritását Csehországgal szemben az Oroszországgal kialakult diplomáciai feszültség miatt.

„Oroszország nem Csehország ellen intézett támadást, hanem egy bolgár fegyverkereskedő áruja ellen. Az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei elfogadhatatlan tevékenységet folytattak, ráadásul az akciót elrontották” – mutatott rá a cseh kormányfő. Andrej Babiš szerint most lépéseket tesznek, hogy az állam kárpótlást igényelhessen a keletkezett károkért, amelyek meghaladják az egymilliárd koronát. Mára bekérették a prágai orosz nagykövetet a cseh külügyminisztériumba.

A dél-morvaországi Vrběticében 2014 októberében és decemberében egy régi gyártelep lőszerraktárnak használt csarnokaiban robbanások történtek, melyek következtében két ember meghalt, és nagy anyagi károk keletkeztek. A csehek szerint a robbanásokhoz közük volt az orosz titkosszolgálatoknak, ezért Prága szombaton 18 orosz diplomatát kiutasított az országból, akik szerinte ezeknek a szolgálatoknak dolgoztak. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 nagykövetségi munkatársat utasított ki. Az októberi robbanás idején a lőszerraktárt hamisított iratok alapján két orosz polgár akarta meglátogatni. A cseh parlament védelmi bizottsága felszólította a kormányt, hogy további orosz diplomatákat utasítson ki, mivel Moszkva túl hevesen reagált.

Az Európai Unió teljes támogatásól és szolidaritásáról biztosította Csehországot az orosz kémügyben tett lépéseiért. Az uniót mélységes aggodalommal tölti el Oroszország ismétlődő, veszélyes és rosszindulatú magatartása Európában. „A cseh esemény egy sokkal nagyobb műveletsorozat része, amelynek célja a NATO-szövetségesek gyengítése, népességükben a saját kormányzatukkal és szövetségeseikkel szembeni bizalmatlanság szélesítése, a létező törésvonalak szélesítése. Klasszikus szovjet-orosz taktika ez, amelyet egy egykori KGB-ezredes kiválóan igazgat a Kremlből” – nyilatkozta Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő. A törésvonalak Csehországon belül is léteznek, hiszen Miloš Zeman államfő tevékenyen segíti a Kremlt abban, hogy minél nagyobb befolyásra tegyen szert a cseh gazdaságban és a politikában. Tegnap éjjel a prágai várra a hazaáruló feliratot vetítették az oroszellenes aktivisták.

A cseh kormány közben jóváhagyta azt a határozatot, amelyben kizárta az orosz Roszatom céget a dukovanyi atomerőmű befejezésére kiírt pályázatból. Az építkezés befektetőjének, az állami többségi tulajdonban lévő ČEZ vállalatnak április 30-ig biztonsági kérdőívet kell küldenie a többi vállalatnak. Az értékelések meghívóit a Westinghouse amerikai csoportnak, a francia EdF-nek és a dél-koreai KHNP-nek küldik meg. A ČEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű új atomreaktort építtet.

Oroszország válaszintézkedésként nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai bolgár nagykövetség két munkatársát. Szófia március 22-én utasított ki két, kémkedéssel meggyanúsított orosz diplomatát.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek