Képeslap, falidísz – 5 nyomdafestmény tipp

Egy kis kreativitással belőled is kész Picasso válhat! Legyen szó gyümölcsökről, zöldségekről, növényekről vagy egyszerű, mindennapi tárgyakról – saját nyomdafestményedhez bármi felhasználható.

Nyomdafestés első lépés: nézz körbe!

Nyomdafestményt akkor a legizgalmasabb készíteni, ha úgy állsz neki, hogy nem látod magad előtt a végeredményt. Mindenekelőtt nézz körbe a lakásban és a kertben is és szedjél össze minden olyan eszközt, amelynek úgy véled, lenyomata jól mutat a papíron.

Ha nincs semmi ötleted, az sem baj. Készültünk számodra néhány bevált módszerrel, amely biztosan van az otthonodban.

Mire lesz szükséged?

Nyomdafestményed elkészítéséhez egyedül a papírlap elengedhetetlen. A lap kiválasztása előtt szögezd le, hogy mit is szeretnél pontosan. Az elkészült festménybekeretezve jól mutat a falon, ha kisebb képet készítesz, akár feladhatod képeslapnak is. Az általunk összeszedett ötletek mindegyikénél olvashatsz egy ajánlást, milyen papírral érdemes nekivágni a feladatnak.

  • Nyomdafestmény faágakból

Akármilyen fáról legyen is szó, gallyai és levelei mindegyiknek jól mutatnak a papíron! Ehhez a feladathoz vastagabb, fehér lapot válassz magadnak. Ezen felül kelleni fog még egy tetszőleges színű festékszóró is.

Ne tántorítson el, ha még soha nem használtál festékszórót! Amire ügyelned kell, hogy fújásnál legalább 20-30 centi távolságban tartsd a palackot a laptól. Illetve figyelj rá, hogy a szórás egyenletes legyen, és ne fújd sokáig egy pontba, mert könnyen megfolyhat a festék.

Ezt a fajta nyomdafestést érdemes kint, a szabadban elkészítened. A választott területen a lap alá tegyél újságpapírokat is, hogy a festék ne hagyjon nyomot a betonon. Ezt követően helyezd a gallyat levelestül a papírra. A papíron felül ajánlott az ágat is gyurmaragasztóval megfogatni, hogy ne csússzon el munka közben.

A festést soha ne felfüggesztve végezd, mert a festék úgy szinte biztosan megfolyik. A festékszóróval a már említett távolságból addig fújd a festéket, amíg el nem éred a kívánt eredményt. A kész festmény miután megszárad, bekeretezve remekül mutat a falon!

nyomdafestes

  • Nyomdafestmény levelekből

Ez a fajta nyomdafestmény nem igényel festéket, elkészítése pedig pofonegyszerű. Vastagabb, világos színű lapot válassz – az egyik legideálisabb a krémszínű lap használata. Valamint szükséged lesz egy kalapácsra és egy szalvétára is.

A feladathoz friss, zöld levelekre lesz szükséged. Minél fiatalabb egy levél, annál több leve van – és nem titok, ennél a feladatnál ezt a tulajdonságot kell kihasználni. A lap és a levél közé tegyél szalvétát. A lapot tegyed vágódeszkára, majd a rajta elhelyezett leveleket finoman kalapáld addig, amíg nyomot nem hagy a felületen. Minél több levelet használsz fel, annál szebb lesz a végeredmény!

  • Nyomdafestmény virágokból

A vastagabb, tetszőleges színű lapon felül szükséged lesz még sima, egyszerű tempera- vagy vízfestékre. Érdemesebb kicsit bővebb vízben feloldott temperát használni, mert azzal erőteljesebb színeket érhetsz el.

 Ebben az esetben a nyomdák most a kertedből választott virágok szirmai lesznek. A virágok fejét mártogasd bele a kikevert festékbe, majd kicsit erősebben nyomd rá a lapra. Ezzel a módszerrel igazán varázslatos alkotások születhetnek!

  • Nyomdafestmény zöldségből vagy gyümölcsből

Nyisd ki a spejz ajtót és nézz körül, milyen zöldségek, gyümölcsök vannak otthon. A legtöbbjük ugyanis tökéletes egy-egy nyomdafestmény elkészítéséhez.

Az előző feladathoz hasonlóan itt is a temperafesték a legcélszerűbb választás a vastagabb lappal. Vágj félbe egy citromot vagy narancsot, majd a kikevert festékbe mártogasd bele és nyomd a papírlapra. Ügyelj rá, hogy ne vegyen fel túl sok festéket a gyümölcs, mert könnyedén összefolyhat a papírra nyomott minta.

A kissé visszavágott póréhagymából vagy összefogott jégsalátából tökéletes virágforma festhető meg ugyanezzel a módszerrel, ahogy a képen láthatod.

  • Nyomdafestmény papírgurigából

Talán a legegyszerűbben elkészíthető nyomdafestmény papírgurigából készíthető el. A feladathoz érdemes világos víz- vagy temperafestéket és sötét, vastagabb lapot használni. A guriga egyik végét körülbelül a háromnegyedéig vagdosd be sűrű csíkokban. Ha megvagy vele, akkor hajtogasd ki a csíkokat, hogy nagyjából merőlegesen álljanak a testhez képest. Az így kapott lábakat mártogasd bele a festékbe és nyomd rá a papírra. Minél több színt választasz, és minél sűrűbben alkalmazod a technikát, annál szebb lesz a képed.

Remélem sikerült kedvet kapnod a nyomdafestéshez – ne feledd, szinte bármiből elkészítheted!


Hasonló cikkek