Képregény nyerte az egyik legrangosabb gyermekirodalmi díjat

Jerry Carft New Kid című képregényével először nyerte meg a Newbery Medalt, mely az egyik legnagyobb presztízsű és legrégebbi díj a gyermekirodalomban.

Craft képregényének főszereplője Jordan Banks, aki az egyetlen színes bőrű diák egy elit magániskolában. A díjat odaítélő szervezet egyik elnöke olyan szavakkal méltatta a képregényt, mint amely hű marad a gyermekközönségéhez, a barátság, faji kérdések, iskolai bántalmazás témáját egy friss perspektívából mutatja be, sokszor egészen viccesen.

A szerző azt nyilatkozta a képregény megírásáról, hogy bár rengeteg könyv foglalkozik a rabszolgasággal, az emberi jogokkal, rendőri brutalitással vagy a bandaélettel, de ő úgy szeretett volna mindezeket kiegészíteni, hogy rendes családi hátteret, egy támogató rendszert és szomszédokat biztosít a főszereplőnek.

A John Newbery Medal 1922 óta jár minden évben egy olyan szerzőnek, melyet az Associaton of Library Service to Children ítél oda annak, aki kiemelkedően járult hozzá az amerikai gyermekirodalomhoz.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek