Kercsi hídrobbantás: képek sora cáfolja a Kreml álláspontját

Öt nap telt el a kercsi hídrobbanás óta, az orosz titkosszolgálat pedig szerdára kész pakettel állt elő, amivel Ukrajnára fogják a támadást. Az esemény körül sok a rejtély, az orosz álláspontot alátámasztó jelentés viszont aligha vehető bizonyítéknak.

 

A kercsi híd közvetlenül a robbanás után; a műholdkép néhány órával később készült 2022. október 8-án – euronews.com

 

Hatalmas robbanás rázta meg a Krímet és Oroszországot összekötő Kercsi-szorosi hidat szombat hajnalban – írta meg az Euronews. Szombati beszámolók alapján a következőket lehetett tudni:

– Egy üzemanyagszállító vasúti szerelvény lángokban áll.

– A híd egy része leomlott.

A robbanás kiváltó okát nem lehetett tudni: baleset vagy ukrán szabotázsakció történhetett. A híd a közúti forgalom és a vasúti közlekedés szempontjából is kulcsfontosságú, ugyanis a Krímben és a megszállt dél-ukrajnai területeken állomásozó orosz erők egyik fontos ellátási útvonala.

 

Az orosz álláspont

 

Oroszország nemzeti terrorizmusellenes bizottsága vasárnap közlemény adott ki. A következő írták: „Reggel 6:07-kor a krími híd közúti sávjában […] felrobbant egy kamionbomba, amely lángra lobbantott a Krímbe tartó hét olajszállító vasúti tartálykocsit.” A detonációról közzétett képsorok bejárták a világsajtót: a felvételen az látszik, hogy a félsziget felé tartó sávban közvetlenül egy személygépkocsi mellett egy kamion halad felfelé a híd emelkedő szakaszán, és bekövetkezik a robbanás.

 

 

Oroszország közölte, hogy kivizsgálják az esetet. Szerda délelőtt az orosz titkosszolgálat (FSZB) Kirll Budanovot, az ukrán katonai titkosszolgálat vezetőjét nevezte meg a Kercsi-szorosi híd felrobbantására irányuló támadás fő szervezőjének. Az FSZB szerint a robbanást teherautóba rejtett bomba okozta, melyet több országon keresztül juttattak el Odesszából a Krímet Oroszországgal összekötő hídra. A TASZSZ szerint az esemény tizenkét felelősét azonosították: öt orosz, három ukrán és örmény állampolgárt letartóztattak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a robbantás terrortámadás volt, Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke pedig azt mondta, hogy a teherautó Bulgáriából indult, majd Grúzián, Örményországon és Észak-Oszétián áthaladva érte el a krasznodari régiót Oroszországban. Basztrikin hozzátette: a DAF típusú teherautót Grúziában regisztráltrák.

 

Az ukrán álláspont

 

Mindeközben Ukrajna bejelentette: az október 8-án történt robbanást nem vállalják magukra, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó pedig közölte, hogy „orosz közreműködés nélkül egy ilyen akciót képtelenség lett volna végrehajtani”.

 

A robbanásról készült felvételen nem látszik egyértelműen, hogy a teherautóból indul a detonáció. Több szakértő is úgy véli, hogy a híd tetejéről nem lehetett volna megfelelő kárt okozni a hídban, a pillérek aláaknázása inkább kecsegtetett volna sikerrel – csakhogy a tengeren is szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben a híd körül, az orosz hatóságok közlése szerint az építményt még tengerészeti delfinek is őrzik. Podoljak ezzel együtt arra utalt, hogy az orosz védelmi minisztériumot rendszeresen kritizáló, a háborút tovább eszkalálni kívánó orosz frakciók állhattak a támadás hátterében.

 

Egy magas rangú ukrán Ukrán tisztségviselő eközben azt állítja, hogy „nonszensz” az FSZB vizsgálata a Kercsi-szorosi híd elleni támadás ügyében. “Az FSZB és a Nyomozó Bizottság egész tevékenysége képtelenség” – idézte a Suspilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató , amikor a Krímre átívelő híd felrobbantásával kapcsolatos moszkvai állításokról kérdezték. A Reuters szerint Andrij Juszov belügyminiszteri szóvivő az FSZB-t és a Nyomozó Bizottságot hazugsággyárnak titulálta, melyek a Putyin-rezsimet szolgálják.

 

A teherautóval valami nem stimmel

 

Miután Oroszország nyilvánosságra hozta a Kercsi-szoros hídját felrobbantó bombával gyanúsított teherautó röntgenfelvételeit, Oliver Alexander biztonságpolitikai elemző a Twitteren azt írta, hogy a felvételeken látható teherautó és pótkocsi nem ugyanaz a teherautó, mint ami a CCTV kamera felvételén látható, amely a teherautó ellenőrzését mutatja.

 

 

Alexander megjegyzi, hogy „úgy tűnik, Oroszország ezzel próbálja elfedni, hogy a hídnál szolgálatot teljesítő biztonsági szolgálatuk ugyanolyan inkompetens, mint az orosz hadsereg többi része.”

Az elemző szerint azért hozták nyilvánosságra a fentebbi képeket, hogy megpróbálják bizonyítani, hogy amennyiben a teherautóból indult a robbanás, akkor a robbanóanyagot jól elrejtették. Szerda délután már azt írta Alexander, hogy a történet egyre rejtélyesebb, ugyanis a nyilvánosságra hozott dokumentumok között talált egy fuvarlevelet, aminek semmi köze az FSZB közleményeihez, mivel az útvonalnak, a származási helynek és a rendeltetési helynek semmi köze ehhez a szállítmányhoz.

Alexander tweetje alatt tengernyi komment látható, legtöbbje az elemző állításait támasztja alá, vagy mutat még kérdéses felvételeket, például a teherautó röntgenképét és külsejét:

 

 

Rakéta?

 

Felmerült, hogy a robbantást rakéta okozhatta, de ezzel kapcsolatban a Telegraph szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy ehhez vagy nagy hatótávolságúra lett volna szükség, vagy egy MGM-140 ATACMS típusú rakétára, amivel kapcsolatban Ukrajna többször is elmondta: nekik nincs ilyen. Az említett típus kilőhető az ukrán haderő által használt HIMARS rakétavetőkből.

A rakétatámadás elméletét cáfoló legfontosabb fizikai bizonyíték a robbanás mérete: jóval nagyobb annál, minthogy csak az ATACMS által hordozott 500 font tömegű robbanófej okozta volna.

 

Teóriák a víz felől

 

A netes elméletek közt szemet szúr egy másik is, miszerint a híd alatt robbantottak. Miként azt a Telex észrevette: a Bellingcat oknyomozó portálnak szakértők azt nyilatkozták, hogy amennyiben a híd alól jött volna a robbanás, akkor a vastag betonszerkezet valamiféleképpen blokkolta volna a lökéshullámot. A videókon erre utaló jelek nem láthatók, illetve a hídról azóta közzétett fotókon sem látszik, hogy a híd alsó része rongálódott volna. A hídon a korlátok kifelé hajoltak, ami ugyancsak ellentmond az alulról jövő detonáció elméletének.

 

Támadássorozat

 

A híd felrobbantására válaszul Oroszország széles körben indított rakétacsapásokat az ukrán energetikai infrastruktúra és lakónegyedek ellen, Moszkva pedig a titkosszolgálat embereivel erősítette meg a Kercsi-szorosi híd védelmét.

 

UPDATE: Grúzia közölte: semmi közük a robbantáshoz

 

„Grúziának semmi köze a Krími hídon történt robbantás ügyéhez, a teherautóban szállított robbanószert nem regisztrálták az ország területén – közölte szerdán Alekszandr Darahvelidze georgiai belügyminiszter-helyettes. Hozzátette: – Grúzia semmiképpen sem köthető az adott ügyhöz. A tranzit és a nem tranzit szállítmányok egyaránt vámellenőrzésen esnek át országunkban, és gyanús dolgot (robbanószert) nem regisztráltak.”

Georgij Kakauridze pénzügyminiszter-helyettes a nap folyamán közölte, hogy a teherautó nem haladt át grúz vámhatáron.

A Krími hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, és egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény kigyulladt.

 

Forrás: euronews.com

Nyitókép: Helikopterről oltják a tüzet a kercsi hídon október 8-án / euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek