Kercsi incidens – 12 ukrán tengerész előzetes letartóztatásáról döntött a szimferopoli bíróság

Tizenkét, a Kercsi-szoros közelében elfogott ukrán haditengerész kéthavi előzetes letartóztatásáról döntött kedden a bíróság az Ukrajnától 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím félsziget székvárosában, Szimferopolban.

Az orosz hatóságok vasárnap az ukrán haditengerészet három járművét tartóztatták fel a Fekete-tengeren az államhatár megsértésének címén, illetve amiatt, hogy a hajók nem reagáltak a parti őrség felszólítására és a jelek szerint nem szándékoztak betartani a Krím birtokba vétele óta orosz ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson való áthaladás szabályait.

Az incidens helyszínén 24 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az incidens során az orosz fél lövéseket adott le, amelyek következtében három ukrán tengerész megsérült, akik kórházi ápolásban részesültek.

A Szimferopol Kijevi kerületében működő bíróság szóvivője elmondta, hogy a gyanúsítottakat csoportosan elkövetett, tiltott, erőszakos vagy erőszakkal fenyegető határátlépés címén hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A matrózokra, altisztekre és egy hadnagyra – az egyik ágyúnaszád parancsnokára vonatkozó – 12 végzés keddi kihirdetését követően a bíróság szerdán az ukrán haditengerészet tisztjeinek, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tagjának ügyében dönt majd. Ha a sebesülteket az elkövetkező napokban nem írják ki a kórházból, akkor esetükben a bíróság a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kihelyezett tárgyalást fog tartani.

A bíróság szóvivője szerint a gyanúsítottakat ítélhették volna házi őrizetre is, de mivel nem rendelkeznek állandó lakcímmel a Krímben, a testület csak eljárás alatti előzetes letartóztatásról tudott dönteni.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedd este arról tájékoztatta az médiát, hogy egy, az elfogott ukrán hajókon lefoglalt dokumentum szerint a köteléknek az volt a feladata, hogy megkíséreljen az Kercsi-szoroson át rejtve átjutni az Azovi-tengerre. A hatóság emberei találtak egy kézzel írt jegyzetet is, amely szerintük arról tanúskodott, hogy az ukrán tengerészek tisztában voltak a Kercs-Jenikal csatornán való áthaladásnak a Moszkva által megszabott szabályaival.

Az FSZB szerint a három hajó fegyverzetéhez négy 30 milliméteres ágyú, négy AGSz-17-es típusú automata gránátvető és négy PKT golyószóró tartozott. Emellett a járműveken lefoglaltak két 12,7 milliméteres DSK golyószórót, 13 AK-47-es gépkarabélyt, valamint maroklőfegyvereket és lőszereket.

Az orosz szolgálat azt állította, hogy az ukrán járműveket harckészültségbe helyzeték, mert az ágyúk ponyváját levonták, a fegyverek csövét pedig 45 fokos szögben megemelték és az orosz hajókra irányították. Az ukrán tengerészeket figyelmeztették, hogy a fegyverhasználattal való fenyegetést az orosz területi vizeken való békés áthaladás szabályainak megsértéseként fogják értelmezni.


Hasonló cikkek