Kérdések sokaságának rendezése vár az új beregszászi járási önkormányzatra

Megtartotta alakuló ülését a Beregszászi Járási Tanács. A fórumon Rezes Károlyt választották a testület elnökének.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) színeiben mandátumhoz jutott korábbi UMDSZ-es politikus 31 voksot kapott. A 42 tagú testület alakuló ülésén.

A Nagyszőlősi járással kiegészült új közgyűlésben 18 képviselője van a két magyar pártnak, s köréjük szerveződik a koalíciós többség.

Az október 25-i önkormányzati választásokon a KMKSZ 18 926 szavazatot szerezve (35,71 százalékos eredménnyel) 15 képviselőt delegálhatott a járási önkormányzatba. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség 2886 voksot kapott, ami 3 mandátumot jelent. Rajtuk kívül a Ridne Zakarpattya 12 248 szavazattal (23,81 százalék) tíz, a Nép Szolgája 7301 vokssal (16,67 százalék) hét, Andrij Baloga pártja 3361 igennel (9,52 százalék) négy, a Za Majbutnye 2786 szavazattal (7,14 százalék) három képviselői helyhez jutott.

Egyszerre több kihívás előtt állunk. Rengeteg kérdést vet fel az új adminisztratív-territoriális reform, nagyon sok még a nyitott kérdés, gyakorlatilag még nincsenek meghatározva a járási tanácsnak a kompetenciái, de az már biztos, hogy a kommunális épületeket, intézményeket fél éven belül át kell hogy adjuk a kistérségeknek. Ez nyilván bonyolult jogi procedúra lesz. Emellett különösen fontos, hogy mihamarabb egy közösséggé formáljuk az egykori Nagyszőlősi  és Beregszászi járást” – nyilatkozta a KISZó-nak Rezes Károly.

Az elnök kifejtette, még az sem világos, milyen módon koordinálják majd az oktatási, egészségügyi kérdéseket járási szinten. Remélhetőleg január végéig ezek a kérdések tisztázódnak, és teljes gőzzel nekiláthatnak a munkának.


Hasonló cikkek