Kérdőívvel terelnék a szakképzésbe a nyolcadikosokat

Avatar

Az általános iskola utolsó évében minden diáknak ki kell töltenie egy pályaorientációs kérdőívet, ám akárhogyan is válaszolnak a kérdésekre, a rendszer valószínűleg a szakképzést ajánlja – olvasható a nepszava.hu-n.

Elérhetővé vált az Oktatási Hivatal (OH) által összeállított, a nyolcadikos tanulók pályaválasztását támogatni hivatott „mérőeszköz”, ami javaslatokat fogalmaz meg arra, hogy a diákoknak milyen irányban kellene továbbtanulniuk. A 86 tételből álló online kérdőívet bárki kitöltheti, a nyolcadikos általános iskolásoknak viszont – jogszabály alapján – kötelező. Nekik az iskolától kapott mérési azonosítóval kell igazolniuk a kitöltést október 12-ig.

A kérdőív során az „így van”, „nem így van”, „nem tudom eldönteni” válaszlehetőségekkel kell jelezni, hogy a kitöltő mennyire ért egyet az adott állítással. Olyan kijelentésekre kell reagálni, mint például „jól megy a számolás és a matematika”, „érdekel a kémia”, „szívesen lennék katona vagy rendőr”, „szívesen dolgoznék az egészségügyben” vagy más területeken, illetve „könnyen megfejtem az összeszerelési útmutatókat” vagy „szeretem, ha pontosan megmondják, mi a feladatom”. A kérdőív utolsó kérdései pedig arra vonatkoznak, a kitöltő mennyire biztos abban, mihez fog kezdeni az általános iskola befejezése után.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek