Kerékpárral és hajóval Tokajba

Két izgalmas esemény is csábította múlt szombaton a tokajiakat a természetbe: kerékpáros hegyi túrán, vagy madármegfigyelő sétahajózáson vehettek részt a Felső-Tiszán.

 

Az évről-évre egyre népszerűbb kerékpártúrát két távon indították. Hetven és huszonöt kilométeres körút között választhattak a résztvevők, akik a túra során felkeresték a hegyaljai borászatokat, pincészeteket; Erdőbénye, Abaújszántó, Tállya érintésével tértek vissza Tokajba, ahol zenés és gasztronómiai programokkal zárult a nap.

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei. Mivel május 14-e a Vonuló Madarak Világnapja, ezért indult a tokaji kikötőből madármegfigyelő sétahajózás a kolóniákhoz. Ez a sok száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfal különlegességnek számít, mert a faj utolsó jelentős természetes fészkelőhelye az európai kontinensen. Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatója kalauzolta az utasokat a kétórás út alatt, és mesélt érdekességeket a fecskék életmódjáról, viselkedéséről.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek