Keresőoptimalizálás – valóban működik?

Újságírás mellett számos más dologgal is foglalkozom, többek között keresőoptimalizálással. Aki esetleg még nem találkozott volna a fogalommal, a SEO lényege, hogy bekerülj a keresőoldalak legelső pár helyére az oldaladdal a saját kulcsszavaidra. Tehát ha például masszőrként tevékenykedsz és a honlapod kiválóan van keresőoptimalizálva, akkor ha valaki beüti a Google keresőjébe, hogy masszőr, a vállalkozásodat fogja első helyen szerepeltetni. Mikor ezt megemlítem valakinek, többször hangzik el a kérdés, hogy ez valóban lehetséges-e?

Természetesen igen. Bár hosszú folyamat, de a jó hír, hogy a hatása is hosszan tart és ami még ennél is fontosabb: a kiharcolt helyet könnyebb megtartani, mint megszerezni. Az eredményre szánt összeg pedig töredéke lesz annak az összegnek, amelyet rövid ideig futó, egyszeri nagy látogatottságot generáló reklámokba fektetsz.

Keresőoptimalizálni gyakorlatilag bármilyen oldalt lehetséges. Azzal azonban számolni kell, hogy akár 2-3 hónapig is eltart, amíg a Google feltérképezi a honlapodat és persze nem egyből az első helyen fog szerepeltetni. Éppen ezért érdemes a honlap megvásárlásától kezdődően ezzel a szemlélettel tevékenykedni az oldalon.

Kész honlapokat is lehet keresőoptimalizálni, azonban ez egy sokkal bonyolultabb folyamat. Miért? Mert a honlapon megjelent cikkszerű tartalmakat is át kell fogalmazni ahhoz, hogy működjön a SEO. Ez a módosítás pedig a látogatói élményt ronthatja, hiszen egy kész, jól átgondolt szövegre ráerőltetni a SEO követelményeit bizony sokszor katasztrofális eredményhez vezet. Ráadásul ha az ember nem ért hozzá, könnyen átesik a ló túloldalára és éppen az ellenkezőjét éri el az egész folyamatnak: a Google megbünteti és ahelyett, hogy előre, inkább visszasorolja a keresési találatok között.

keresőoptimalizálás

Hogy miért? Mert a Google első számú küldetése, hogy a látogatóid, tehát az olvasók olyan tartalmakhoz jussanak hozzá, amelyek hitelesek és valódi élményt nyújtanak. Arról nem beszélve, hogy hiába leszel az első helyen, ha azok, akik átkattintanak az oldaladra többet nem keresnek fel a negatív tapasztalatok miatt.

Ettől függetlenül bármilyen régi az oldalad, akárhányadik vagy a rangsorban, mindenképpen érdemes az alapbeállításokat végigcsinálni. A módosításokat magad is elvégezheted, de nem biztos, hogy megéri, hiszen rábízva egy hozzáértő szakemberre sokkal kedvezőbben, gyorsabban és pontosabban fogja végighajtani a szükséges változásokat anélkül, hogy a látogatóid csalódnának benned. Az ajánlatkérésnél azonban érdemes körültekintőnek lenni – egy háttérbeállítás például nem tart hetekig, még akkor sem, ha 5-10 aloldalad van. A kulcsszókutatás nagyon gyorsan megvan, a linképítés pedig leginkább kapcsolat mintsem időfüggő.

Persze nem minden megy pikk-pakk: ami valóban értékes és sokáig tart, de a leginkább megéri, az a jól megírt keresőoptimalizált cikk. Lehetőleg minél több, illetve hétről hétre folyamatosan frissítve.

Bármelyik kulcsszó esetében működik?

Igen, de minél erősebb a kulcsszó, tehát minél többen keresnek rá, annál nehezebb vele előretörni. Tehát a már említett masszőr szó egy igen nehéz kulcsszónak minősül. Érdemes tehát elsősorban olyan szavakra célozni, amelyek összefüggenek a tevékenységeddel, van is rá keresés, de sokkal kevesebb a konkurens tartalom. Masszőr esetében például a masszázs egyik típusát érdemes kifejteni.

Összességében tehát lehetséges és megéri keresőoptimalizálni a weboldalad,
de ügyelj rá, hogy az soha ne menjen a látogatói élmény kárára! 🙂

Sikeres vállalkozást kívánok!

 


Hasonló cikkek