Készítsd el saját dekoratív madáretetődet!

A madarak hálásan fogadják az udvarban elhelyezett madáretetőkben fellelhető eleséget. Ha szeretnél te is gondoskodni róluk, most megmutatjuk, hogyan készítsd el hozzá a madáretetőt.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

A madarak csodás élőlények. Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy ha étellel kínálod őket, akkor azzal nem szabad később sem felhagyni. A kis tollasok ugyanis rászoknak, hogy nálad mindig jól lakhatnak. Mindaddig nincs baj, amíg be nem beköszönt a tél és a csemege el nem marad. A hideg, táplálék szegény időszakban ezek a kismadarak könnyen elpusztulhatnak.

Fatönkből madáretető

Erős és stabil etetőt készíthetsz kisebb fatönk felhasználásával. Valóban elég egy fej méretű tönköt kiválasztani ahhoz, hogy a szárnyas barátaink örömmel látogassák a helyet.

A tönk két oldalát csiszold le, majd keresztbe a képen látható módon vájj ki belőle egy félkör alakot.

 madaretető

Ha megvan, innentől jön a nagyobb munka – a tömb közepét amilyen mélyen tudod, ki kell vájni. Nem muszáj teljesen, de minél többet ki tudsz belőle vésni, annál jobban fogják szeretni kismadarak. Ugyanis az etető nem csak ételadagoló lehet számukra, hanem menedékhely is.

Az elkészített tönk tetejébe csavarj bele egy akasztócsavart és kötél vagy láncok segítségével fogasd fel valamelyik fára.

Hurkapálcából is lehet madáretetőt készíteni

Nyáron a legtöbbünk gyakran fogyaszt jégkrémet. Ha te is így vagy vele, ne dobd el a jégkrémek pálcikáit, mert remek madáretető készíthető belőle! Ha mégsem eszel olyan sokat, nem baj, a következő lépéssorozat hurkapálcákból is tökéletesen kivitelezhető!

  • Rakj sorba egymás mellé szorosan minél több pálcikát. Ha jégkrémes pálcát használsz, akkor körülbelül 10-15 darabot. Ragaszd őket össze ragasztópisztoly vagy pillanatragasztó segítségével.
  • Az így kapott téglalap lesz az alapja a madáretetőnek. Ha ráragasztasz bármit, ami még jobban összefogja az elemeket, akkor stabilabb lesz a szerkezet.
  • Ezt követően a téglalap egymással szemközti oldalára ragassz le fekve egy-egy pálcikát, úgy, hogy mikor a másik két oldalra teszed majd a pálcikákat, akkor azok ráilleszkedjenek majd.
  • Ragaszd a másik két oldalra az előző pontban leírtak szerint a pálcikákat.
  • Ismételd a sorozatot addig, amíg elég magas nem lesz a madáretető oldala.
  • A madáretetőt a négy sarkánál a hézagok között átvezetett madzaggal felakaszthatod bármelyik fára.

Ha a pálcikákat az építés előtt lefested, akkor sokkal jobban fog mutatni a kertedben!


Hasonló cikkek