Kesztner Zoltánra emlékezik a makói múzeum

80 éve hunyt el Kesztner Zoltán, a makói József Attila múzeum igazgatója, rá emlékezik az intézmény ma.

Az egykori direktor Rahón született, apja járásbíró volt, a műegyetemen végzett és a Ganz és Társa Villamossági Rt. mérnöke lett. Ő irányította a pozsonyi villamosvasút építését és 23 évesen a pozsonyi vasút igazgatóhelyettese lett. Hosszabb időt töltött Moszkvában, részt vett az észak-olaszországi villamosvasút építésében, Egyiptomban az asszuáni vízműtelep építésében. 1912-ben került a makói villanytelep élére.

Még Pozsonyban nagyfeszültségű áramütés következtében másfél emelet magasságból lezuhant, súlyos sérülései miatt élete végéig bicegve járt. Ezzel függött össze ideges, indulatos természete. Saitos Gyula szerint: „különc életelvei magányos emberré tették. Minden sablonnak, doktrínának és formulának ellensége és gunyoros bírálója volt.” Hatalmas könyvtárat gyűjtött, ha valahova mennie kellett az utcán is olvasva andalgott.

Kedvtelésből valóságos iparművésszé vált. A József Attila Múzeum gyűjteményében található néhány rézdomborítása, díszes könyvkötése és faragása. Életeleme volt a sakkozás, József Attilával szívesen és sokat játszott. A házuk belső részében a folyosó végén volt egy kis szoba ahol a fiatal József Attila lakott, ha a Kesztner-ház vendége volt. A szobát megtöltötte az ágy, a régi szekrény, egy zöld dívány, a szék és az asztal. A bútor-együttest Tóth Ferenc múzeumigazgató vásárolta meg a múzeum számára, ma a József Attila emlékhelyként ismert Espersit-ház kiállítóhely hátsó traktusában látható.

Kesztner Zoltán József Attilával mindig komolyan vitatkozott, egyenlő vitapartnernek fogadta el. Egyéniségére a játékos különcködés és a filozófiai mélység egyaránt jellemző volt. Kesztner és József Attila egyre elmélyülő barátsága nyomon követhető a kötetek ajánlásaiban.

Címkép: József Attila Múzeum (Szikszai Zsuzsanna jelenlegi igazgató helyez el koszorút az emlékművénél.)

Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek