Két bemutató a hétvégén a Miskolci Nemzeti Színházban

Szőcs Artur rendezésében egy  Feydeau-bohózat, A hülyéje kerül bemutatásra a Nagyszínpadon, Parti-Nagy Lajos zenés játékát, A Bandy-lányokat pedig Harangi Mária állítja színpadra a Játékszínben.

A bohózat műfajának nagymestere volt Georges Feydeau, aki darabjaiban a polgári társadalom mulatságos és abszurd történeteit írta meg szerelmi ügyekkel, félreérthető helyzetekkel, amelyeket látva a közönség dől a nevetéstől. A hülyéje is egy megcsalás története: két férfi bármit megtenne, hogy elcsábítsák közös ismerősük nejét. A hölgy viszont csak akkor hajlandó beadni a derekát, ha megbizonyosodik róla, hogy férje megcsalta. Márpedig megcsalta…

 

A hülyéje bohózat szereplői: (b-j) Rózsa Krisztián, Lajos András, Jancsó Dóra, Harsányi Attila, Czakó Julianna PTV Fotó: Vona Ildikó
A hülyéje bohózat szereplői: (b-j) Rózsa Krisztián, Lajos András, Jancsó Dóra, Harsányi Attila, Czakó Julianna (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Az eredeti darab Párizsban játszódik a múlt század elején. Szőcs Artur rendező azonban a 70-es évekbe helyezte a történetet, és a nézők erre az időszakra jellemző tárgyakat láthatnak a színpadon. A díszleteket Árvai György, a jelmezeket Szűcs Edit tervezte. A főbb szerepeket Harsányi Attila (Pontagnac), Czakó Julianna (Lucienne), Lajos András (Vatelin), Rózsa Krisztián (Redillon), Jancsó Dóra (Madamme Pontagnac), Varga Andrea (Maggie) alakítja.

A Játékszínben tekinthető meg majd Parti-Nagy Lajos zenés játéka, A Bandy-lányok. Sophie és Angéla, a valaha fényes karriert remélő lánybanda Hollandiában élő, harmadik tagját várja, aki azonban soha nem érkezik meg. A negyvenes évek híres amerikai triója, az Andrew történetéből írt Parti Nagy Lajos egy minden ízében magyar sztorit, amit röviden így foglalt össze:

 

„Angéla és Sophie a történet szerint külföldön élő, valódi karriert csinált barátnőjükre, Icára várnak a Choo-Choo nevű bárban 2011 nyarán, Budapesten. Különös dologra készülődnek: arra, hogy több mint harminc év után felelevenítik egykori triójukat, ismét fellépnek, mint a ’Bandy-lányok’, s Ica holland férjének születésnapi buliján eléneklik az általuk hajdan újraírt-fordított-hangszerelt dalokat, melyek akkor a képtelenül távoli nagyvilágot, most a képtelenül távoli múltat jelentik. Ica egyre késik, ők pedig némi hezitálás után próbálni kezdenek, ha ketten hát ketten, és elementáris erővel, elragadó rezignációval végigéneklik a hajdanvolt repertoárt. Hogy mi lesz az esti fellépéssel, megérkezik-e Ica? Ezek után, azt hiszem, mindegy, de azért legyen meglepetés.”

 

Seres Ildikó (Angéla) és Eperjesi Erika (Sophie) mutatja meg azokat a pillanatokat, amikor számot kell vetniük azzal, hogy mit értek el eddig az életükben és a pályájukon. Angéla és Sophie éppen ebben az életszakaszban jár. 12 nagyszerű amerikai sláger is elhangzik az előadásban, amit Miskolcon Harangi Mária állít színpadra. A különleges zenés játék premierje 2016. december 3-án lesz a Játékszínben, míg a francia bohózatot december 2-től tekintheti meg a közönség a Nagyszínházban.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: A Bandy-lányok (b-j): Eperjesi Erika és Seres Ildikó (Fotó: Gálos Mihály Samu)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek