Két bemutató a Kamaraszínházban Miskolcon

Két új produkció kerül a közönség elé márciusban a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában: egy Weber-opera Cser Ádám rendezésében és egy Caragiale-vígjáték, amit Rusznyák Gábor állít színpadra.

 

A bűvös vadász főszereplői: (b-j) Kolozsi Balázs, Baranyai Anett, Kóbor Tamás (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Weber népszerű operája, A bűvös vadász az Operácska sorozat keretében látható március 9-től. Évek óta nagy siker kíséri az ifjúság számára készülő beavató előadásokat, melyek azzal a céllal jönnek létre, hogy közelebb hozzák a műfajt a fiatal közönséghez. Cser Ádám karmester interaktív módon ismerteti meg a gyerekekkel az operajátszás elemeit: kérdezz-felelek formában beszél a színpadról, a zenekarról, a szereplők hangfekvéséről, a nyitány feladatáról és teszi érthetővé a darab cselekményét.

Az eredetileg három felvonásos mű egyetlen részbe lett összesűrítve. Aki ismeri A bűvös vadászt, annak azonnal feltűnik, hogy a mostani feldolgozásban a főszereplők közül kimaradt Annuska és Ottokár herceg figurája. A cselekmény fő szálát azonban követi az előadás. A 6-99 éves korig ajánlott produkció szólistái Kóbor Tamás (Max), Kolozsi Balázs (Kaspar), Baranyai Anett (Agatha), Koleszár Ákos (Kilian, Kuno, Samiel), Demeter Sándor (Remete), mellettük közreműködik még a Miskolci Nemzeti Színház Énekkara és Zenekara.

 

Zűrzavaros éjszaka

 

Március 24-től láthatja a felnőtt közönség Rusznyák Gábor rendezésében Ion Luca Caragiale vígjátékát, a Zűrzavaros éjszakát. Caragiale a román drámairodalom kiemelkedő alakja, Magyarországon azonban ritkán állítják színpadra műveit, mivel olyan nyelvi humort alkalmaz, ami nehezen ültethető át más nyelvekre. A mostani produkció Székely Csaba fordítását használja.

Rusznyák Gábor rendező szerint a román nyelv dallamosságából fakadó nyelvi játékok megváltoztatják, kifordítják a szavak jelentését, ez a fő humorforrása Caragiale írásainak, illetve hogy a vígjátéki helyzetek mögött mindig ott van a társadalmi szatíra is.

„Nagyon szívesen vállaltam, hogy megrendezem ezt a darabot, hiszen rendkívül színészközpontú, és úgy érzem, a színészek maguk is nagyon élvezik játszani. Nehéz a szöveg, hiszen erősen kitekert nyelvezete van, így a nézők számára is egyfajta szellemi játék lesz majd megfejteni ezeket a mondatokat” – mesélte a rendező.

Dumitrache, a kereskedő és polgárőrkapitány szerepében Gáspár Tibort láthatjuk, fiatal feleségét, Vetát Ullmann Mónika alakítja, Rica Venturiót, a képviselői álmokat dédelgető újságírót pedig Lajos András játssza. Színészként közreműködik még Szegedi Dezső, Varga Zoltán, Somhegyi György e.h. és Jancsó Dóra; az előadás díszleteit Debreczeni Borbála, jelmezeit Bozóki Mara tervezte.

 

Jelenet a Zűrzavaros éjszaka c. előadásból: Ullmann Mónika, Varga Zoltán (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek