Két lövéssel sem lehetett jobb belátásra bírni a sínekre parkoló, kábítószertől zavarodott férfit

A Szolnoki Járásbíróság másfél év börtönre ítélte azt a férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint tavaly májusban Tiszajenőn, a Szolnoki úti vasúti átjáróban kábítószertől zavarodott állapotban személygépkocsijával megállt a síneken.

Onnan többszöri rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elállni. Ehelyett rátámadt, és többször megütötte és megrúgta az eljáró rendőrt, aki végül három, jogszerűen leadott lövéssel tudta csak megfékezni.

Kábítószert fogyasztott mielőtt volán mögé ült

Az eset 2018. május 6-án az ezerötszáz fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben, Tiszajenőn történt. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi amfetamin, metamfetamin és MDTA származékot tartalmazó kábítószert fogyasztott mielőtt volán mögé ült. Délután kettő óra körül ráhajtott a község vasúti átjárójára, és megállt a síneken.

A helyiek rendőrt hívtak, aki a vádlott egyik rokonával együtt próbálta megnyugtatni, és jobb belátásra bírni a drogtól zavarodott férfit. Ő azonban azt mondta, „Hagyjuk!”, majd minden indok nélkül a rendőrre támadt.

Ismét a rendőr ellen fordult

Ököllel a feje felé ütött, de a járőr elhajolt. Ekkor a rokonára rontott, és úgy megütötte, hogy a férfi a földre esett, majd ismét a rendőr ellen fordult. Ütni-rúgni próbálta, de a járőr hátrált és elhajolt, azonban így is több ütés és rúgás érte. Rádión próbált segítséget kérni, de a vádlott ráütött a kezére, amitől kirepült belőle a készülék. Elővette a gumibotját, de a férfi azt is kiverte a kezéből.

Végül elővette a szolgálati fegyverét, és többször, erélyesen felszólította: „Rendőrség! A törvény nevében felszólítom, engedelmeskedjen! Álljon meg, ellenkező esetben fegyver használatára kerül sor!”.

„Nem vagy rendőr! Nem vagy rendőr!”

A vádlott azonban ezzel sem törődött, ehelyett beugrott a rendőrautó vezető ülésébe, és azt kiabálta, „Nem vagy rendőr! Nem vagy rendőr!”. A járőr ekkor, hogy megakadályozza, hogy a vádlott súlyosabb bűncselekményt kövessen el, belelőtt a férfi bal combjába.

Ez sem hatott. A férfi magára csapta a rendőrautó ajtaját. A járőr kinyitotta. A férfi ekkor a meglőtt lábával újra felé rúgott, a rendőr ezért ismét belelőtt a lábába, de még ez sem volt elég. A vádlott ugyanis kiugrott a járőrkocsiból, és a rendőr felé indult, aki harmadszor is combon lőtte, amitől a férfi végül felhagyott a támadással.

1 év 6 hónap börtönbüntetés

Az ügyben 2018. december 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig két hónappal később, 2019. március 6-án, előkészítő ülésen ítéletet hozott. A férfit hivatalos személy elleni erőszak és közlekedés biztonsága elleni bűntett, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés és könnyű testi sértés vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 2-2 évre eltiltotta a közügyektől és a közúti járművezetéstől.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.


Hasonló cikkek