Két új Cormac McCarthy regény jön idén

16 év kihagyás után idén két új regénnyel jelentkezik Cormac McCarthy, Az út és a Nem vénnek való vidék szerzője.

Októberben érkezik a Passanger, egy hónapra rá pedig a Stella Maris, főszerepben egy testvérpárral (Bobby és Alicia Western), akiket apjuk öröksége kínoz, ugyanis a férfi egy fizikus volt, aki segített az atombomba föltalálásában.

McCarthy-t sokan a legnagyszerűbb élő amerikai írónak tartják, akinek utolsó regénye 2006-ban jelent meg, a poszt-apokaliptikus világban játszódó Az út, amellyel elnyerte a Pulitzer-díjat is. Ez a kihagyás szokatlanul hosszúra nyúlt a szerzőtől, akitől 10 könyv jelent meg 1965 óta, és hiába röppent föl a hír az elmúlt évtizedben, hogy McCarthy három új regényen is dolgozik, megjelenési dátumról egyszer sem esett szó.

A Passanger főhőse Bobby lesz, aki mentőbúvárként dolgozik, és rábukkan egy elsüllyedt repülőgép roncsaira, melyből eltűnt a feketedoboz és az egyik utas is. A Stella Maris Bobby testvérének történetét meséli el, egy matematikai zsenijét, és különlegessége, hogy Alicia lesz McCarthy első női főszereplője, amelyre a szerző közel 50 éve készül.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek