Két új előadás Miskolcon

Dupla premiert tartottak az elmúlt héten a Miskolci Nemzeti Színházban.

Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát láthatja mostantól a közönség a Nagyszínházban, Rusznyák Gábor átdolgozásában és rendezésében. Folyamatos kavarodás és mulatságos helyzetek jellemzik a félreértések vígjátékát Szerelem, házasság, megcsalás, féltékenység, párkapcsolati konfliktus, intrika és két szereplő, aki a megtévesztésig hasonlít egymásra, garantálja a felhőtlen szórakozást.

Chandebise és Posche a történet két főhőse, Simon Zoltán személyesíti meg őket. Színészileg izgalmas ugyanakkor hatalmas feladat két ennyire különböző embert megrajzolni, hiszen a két karakter egymásnak szöges ellentéte. – Chandebise jó családi háttérrel rendelkező, felsőosztálybeli fickó, jól menő cége van, és gyönyörű felesége. Posche ezzel szemben nagyon mélyről jön, megjárta a javítóintézetet, ahol rákapott a „narkóra”, de most kapott egy új esélyt az élettől, amit nem akar elbaltázni – jellemezte karaktereit Simon Zoltán.

Czvikker Lilla formálja meg az előadásban a női főszereplőt, Raymonde-ot. Ő Chandebise kicsit konzervatív, kicsit unatkozó felesége. – Nagyon jó a kapcsolata a férjével, már-már annyira jó, hogy vágyik valami kis veszekedésre, ezért kitalálja, hogy szeretőt fog tartani, hogy felpezsdítse ezt az unalmasan tökéletes házasságot. Semmi baj nem lenne az életben, és hát, ha már nincs probléma, akkor csinálunk magunknak – mondta a színművésznő.

Jelenet az előadásból (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

A házaspár nem mer őszintén beszélni a problémákról, ezért aztán egy pici félreértésből egészen nagy slamasztika kerekedik. Sok humoros jelenetet és rengeteg nevetést kínál a közönségnek a most bemutatott, fergeteges komédia.

Ez tényleg egy nagyon-nagyon vicces darab, tele játékossággal, remek színészi alakításokkal, némi infantilizmussal, garantált kikapcsolódás szinte minden korosztálynak. A pandémia mindannyiunk lelkét megviselte, és még viseli most is, ránk fér egy adagnyi önfeledt szórakozás – ajánlja a nézők figyelmébe az előadást a rendező.

Simon Zoltán és Czvikker Lilla mellett a főbb szerepekben Rózsa Krisztián (Camille Chandebise), Lajos András (Romain Tournel), Harsányi Attila (Carlos), Rudolf Szonja (Lucien), Keresztes Sándor (Dr. Finache), Farkas Sándor (Étienne) látható. További közreműködők: Edvi Henrietta m.v., Salat Lehel, Nádasy Erika, Börcsök Olivér e.h., Szegedi Dezső, Pascsenko Okszana, Osváth Tibor. A Bolha a fülbe című produkció díszletét Khell Zsolt, jelmezeit Tihanyi Ildikó tervezte.

Jelenet a Kasimir és Karoline című előadásból (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című szenvedélyes szerelmi története a Kamaraszínházban látható, Keszég László rendezésében. Lőrinczy Attila átiratában a cselekmény átkerült az 1930-as évekből az 1970-es évekbe, a sztori pedig a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten játszódik.

Bodoky Márk alakítja Kasimirt, a másik címszereplőt, Karolinét Prohászka Fanni kelti életre. A két fiatal szerelme és szakítása adja a cselekmény fő vonalát. Kasimir egzisztenciális válságba került, mivel elvesztette a munkáját. A benne lévő szorongást még tovább fokozza a félelem, hogy így már nem lesz elég jó Karolinének. Problémáit azonban nem tudja kifelé kommunikálni. Ahelyett, hogy megbeszélné szerelmével a gondokat, agresszíven viselkedik és megbántja a lányt, így aztán egyre távolabb kerülnek egymástól.

Erős társadalomkritikát hordoz az előadás. Mindenki mulatni akar a sörfesztiválon és korsóval a kézben megfeledkezni valamennyi személyes gondjáról, bajáról. Ez persze nem sikerül. Ahogy nő az alkoholfogyasztás, úgy törnek a felszínre a szereplőket foglalkoztató problémák is.

Karoline és új udvarlója, Schürzinger (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Bár az 1970-es években játszódik a történet, a helyzet hasonló a maihoz. Látványos szakadékok vannak a rétegek között – különbségek a bérekben, az életszínvonalban –, a létbizonytalanság pedig fokozza a feszültséget mindenkiben. Azonban a legnagyobb problémát a kommunikáció hiánya jelenti. A darab egyik legfőbb értéke az, hogy rávilágít: korunk embere mennyire nem tud beszélgetni.

Régóta azt képviseljük – avat be a rendező –, hogy olyan gondolatokkal találkozzanak a nézők, amelyek őket is elgondolkodtatják és építik a személyiségüket. Ez nem csak egy szórakoztató előadás, remélem, hogy egy kicsit felkavaró is lesz. Nem hiába volt ez az első művek egyike, amit a hitleri Németországban tűzre vetettek: túlzottan igazmódon szólt arról, hogy a munkásosztály hogy érzi saját magát. Nem demagóg volt, hanem hiperrealista módon bemutatott egy történetet, amiből nagyon sok minden kiderült az adott világhelyzetről. Én azt hiszem, hogy a miénk újdonság is, ahhoz képest, amit a többi Kasimir és Karoline szokott nyújtani: nem egy nagy kabaré show régimódi mutatványosokkal, hanem egy kamaradráma – mondta Keszég László.

Kasimir és Karoline (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

Az előadás díszleteit Árvay György, a jelmezeit Szűcs Edit tervezte. Bodoky Márk (Kasimir) és Prohászka Fanni (Karoline) mellett a produkcióban látható még Fandl Ferenc (Rauch), Gáspár Tibor (Speer), Feczesin Kristóf (Schürzinger), Kokics Péter (Helmut), Szirbik Bernadett (Erna), Máhr Ági (Sigrid), Varga Andrea (Elli), Kerekes Valéria (Hanne), Tegyi Kornél e.h. (Pauli) és Béres Bence e.h.(Max).

(Kiemelt kép: Jelenet a Bolha fülbe előadásból / Fotó: Gálos Mihály Samu)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek