Kétszázezer alkalmazott munkaszerződését függesztették fel a héten Romániában

A héten országos szinten 200.000 alkalmazott munkaszerződését függesztették fel – tájékoztatotta a sajtót március 21-én, pénteken Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

Az alkalmazottakat nyilvántartó adatbázis, a Revisal szerint a héten megközelítőleg 200.000 munkaszerződést függesztettek fel, a helyzet alakulása azonban még nem ad okot nagy aggodalomra, mert a számok nem nőttek hirtelen egyik napról a másikra, nyilatkozta a munkaügyi miniszter. Hozzátette, az eddigi adatokból a tárca összesen 300.000-400.000 felfüggesztett munkaszerződésre számít a szükségállapot végéig.

A kormány prioritásként kezeli a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak anyagi támogatását, mondta Violeta Alexandru, aki szerint ugyanakkor a gazdasági minisztérium nagyon gyorsan véglegesíteni fogja az eljárást a szükségállapotot igazoló dokumentum kiállítására, amelynek alapján a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak megkaphatják az erre az időszakra járó juttatást. Rámutatott, a munkaadók áprilistól kezdődően kaphatják kézhez a fent említett igazolást.

A munkaügyi felügyelőség adatai szerint 2020 februárjában 5,62 millió alkalmazott volt Romániában.

Forrás: agerpres.ro


Hasonló cikkek