Kettős állampolgárság – az ellenzék közbeszól

Ukrajnában a kettős állampolgárság bevezetése a politikai csatározás egyik kedvelt témája. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) egyelőre több körülötte csinnadratta, mint a józan érvelés.

Sokan gondolhatják, hogy ez a kárpátaljai magyarságra van kihegyezve. Vannak érdekkörök, melyek ezt a látszatot kívánják megtartani. Pedig a valós helyzet egészen más.

Oleg Dunda, a Nép Szolgája parlamenti képviselője bő évvel ezelőtt (!) egy interjúban azt mondta, hogy jelenleg 4 millió ukrajnainak van másik állampolgársága, és közülük mintegy 2 millió esetében ez az orosz.

Ezek tudatában meglepő volt, hogy az egyértelműen oroszbarátnak tartott Ellenzéki Platform – Az Életért parlamenti párt társelnöke úgy nyilatkozott, hogy az többes állampolgárság legalizálását lehetővé tevő jogszabály megvitatását le kell venni a parlament napirendjéről. Jurij Bojko azt bizonygatta, hogy az államfő által beterjesztett törvénytervezet elfogadása káros Ukrajna számára. Álláspontja szerint a törvény hatalmas veszélyeket jelent, s tovább növeli az ország szociális és gazdasági gondjait.

„Az adott helyzetben a szóban forgó tervezet olyan hatást kelt, mintha arra ösztönöznénk a saját polgárainkat, hogy külföldön keressenek munkát. Az ukrajnaiaknak itthon kell munkát biztosítani, ahelyett, hogy elüldöznénk őket külföldre” – mondta az ellenzéki politikus.

Ha értékesnek ítéli a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek