Kettős gyertyagyújtás volt Miskolcon

Már három gyertya ég az adventi koszorún (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Hanukai gyertyagyújtással és színes vallási ünnepséggel várta az érdeklődőket múlt vasárnap a Centrum előtt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Szent István téren felállított adventi koszorún pedig a betlehemi békelánggal Kiss János alpolgármester meggyújtotta a harmadik gyertyát.

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak, ennek tiszteletére készül a négy gyertyával díszített adventi koszorú. A harmadik vasárnapra jutó gyertyája az örömet jelképezi, ezért rózsaszínű. Ezt gyújtották meg most a Szent István téren, azzal a betlehemi lánggal, ami miskolci cserkészek segítségével jutott el a borsodi megyeszékhelyre.

Kiss János alpolgármester meggyújtja az öröm gyertyáját (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Balajti József református lelkipásztor adventi gondolataival és a Balázs Győző Református Líceum diákjainak műsorával kezdődött a program. Egy betlehemi játékot is láthattak a jelenlévők, majd megérkezett a betlehemi békeláng, ami egy örökmécsesből indult a Jézus jászola fölé épített születés templomából. Osztrák cserkészek minden évben elhozzák egy küldöttséggel a lángot. 1990 óta hazánk is csatlakozott, és onnantól magyar cserkészek közvetítésével érkezik a láng Bécsből Magyarországra.

Kiss János alpolgármester Márai Sándort idézve elmondta, egyetlen szóba sűrűsödik mindaz, amit az adventi időszakban várunk: ez pedig a csoda. Léteznek isteni beavatkozásnak tulajdonított csodák, léteznek hétköznapi csodák, de van, amikor a csodák egymásra rétegződnek. Ilyen csoda a karácsony is. Ilyenkor érezzük át legjobban a szeretet értékét, és hogy jobb adni, mint kapni. Az ünnepi program végén az alpolgármester meggyújtotta az öröm gyertyáját a város adventi koszorúján.

Ugyanebben az időpontban a Centrum Áruház előtti téren hanukai gyertyagyújtásra várta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a miskolciakat. A Hanuka – a fények ünnepe – a makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. A miskolci hitközség első alkalommal szervezett hanukai gyertyagyújtást a városban.

Hanuka fényei Miskolcon (Fotó: Mocsári László/ minap.hu)

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, egy-egy ilyen nyilvános ünnepség jó alkalom arra, hogy az emberek szívét is egymás felé fordítsa. Az olajmécsest a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka hatodik napján tartott ünnepségen Kriza Ákos polgármester, Fuchs Jehosua és Köves Slomó rabbik gyújtották meg közösen. Élő koncertet adott a budapesti Sabbathsong Klezmer Band, és a szervezők friss hanukai fánkokkal is várták az érdeklődőket.

Sabbathsong Klezmer Band  (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Az ünnepség előtt még tűzifaosztásra is sor került. Az EMIH szeretetszolgálata az adományosztás során 30 nehéz körülmények között élő nagycsaládnak segített, önkéntesek közreműködésével. A tűzifaosztás Köves Slomó rabbi, Szilágyi Nóra a CEDEK Szeretetszolgálat vezetőjének, valamint Mága Zoltán hegedűművész támogatásával valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?