Kevesebb víz van a Tisza-tóban

Elérte téli vízszintjét a Tisza-tó, november 25-én bejeződött a tó leürítése. A tározó téli vízszintje így a tavaszi feltöltésig 620 (mínusz 10) cm. Erről hivatalos Facebook-oldalán számolt be a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Tisza-tó téli vízszint beállítását minden évben elvégzik a szakemberek a jégkárok, valamint a hirtelen áradások okozta veszélyek minimálisra csökkentése érdekében. Ősz végén leengedik a víz nagy részét – ami azért is hasznos, mert ilyenkor rengeteg hordalék és szennyeződés távozik a tóból –, majd beállítják az úgynevezett téli vízszintet. Ezt a tavaszi feltöltés kezdetéig tartják. Április-májusban aztán az időjárástól és árvízi helyzettől függően ismét nyári szintre duzzasztanak.

 

Madárvilág a Tisza-tavon

 

Miért kell a csökkentett, téli vízszint?

A Tisza-tavon a tározó körül lévő 13 település védelme és a lakosság biztonsága miatt van szükség a téli vízszintre. Ez az intézkedés segíti a vízen történő jegesedés és az esetlegesen előforduló jeges árvíz hatékony kezelését. A Tisza-tó téli vízszintjénél a képződött jég mennyisége is kevesebb, és mivel kevesebb a víz, így bizonyos medencék, mederrészek szárazra kerülnek, melyek kiváló táplálkozó és pihenő helyet kínálnak a vonuló madárfajoknak.

 

Pici tótörténet

1967-1973 között építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal, vízlépcsővel a tiszai áradások szabályozása, az Alföld hatékonyabb vízellátása, valamint – kihasználva a víz helyzeti energiáját – villamosenergia-termelés céljából. Feltöltése 1978-ban fejeződött be. Az így létrejött mesterséges tó vize elöntötte az egykori holtágakat, legelőket, kaszálókat, a magaslatokból pedig szigetek lettek. Ahol korábban erdők voltak, ott a mai napig látszanak az építkezés során kivágott fák tuskói. Az eltelt évek során kialakult a tó ökológiája, változatos növény- és állatvilággal.

 

Csendélet

 

Szépségét hamar felfedezték a magyar turisták is, hiszen pihenésre, kirándulásra és horgászatra egyaránt alkalmas a térség. Egyre többen érkeztek, így a tó körül kempingek, szállodák, szabadstrandok épültek. Ma már számos kulturális, gasztronómiai, sport és vízi programmal várják a vendégeket a környező települések. A térség egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Tisza-tavi Fesztivál mindig július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A Tiszafüred központtal – a szomszédos települések összefogásában – megrendezésre kerülő esemény sikerét jól mutatja, hogy 2023-ban már a tizedik születésnapját fogja ünnepelni.

 

Kormorán kikötő – Vadkerti Imre koncertje a 2022-es Tisza-tavi Fesztiválon

 

Egy tó, ami folyamatosan mozgásban van

Elnevezésével ellentétben a Tisza-tó nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit egyesítő, átfolyásos jellegű, sík víztározó, melyen mozaikszerűen váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. 127 négyzetkilométeres területe egy gyönyörűséges, napfényben gazdag, állandóan mozgásban lévő ökológiai központ. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz megtapasztalhatja, hogy minden négyzetméterén lüktet az élet. Bőségesen élnek itt különleges növények, rovarok, halak, madarak. A Tisza-tó és a Tisza folyó között egy különleges vízi út, az úgynevezett hallépcső biztosítja az uszonyosok zavartalan közlekedését a folyó és az állóvíz között.

 

Vízililiomok

 

Meghatározó a Tisza-tó életében és a táj arculatában is a téli-nyári vízszint.  Ahol nyaranta kenuval vagy csónakkal lehet siklani a vízen, ott telente akár bakancsos túrákra is nyílik lehetőség, hiszen a vízterület szűkülésével párhuzamosan egyre több, száraz lábon is megközelíthető pont bukkan elő.

 

Horgászok figyelem!

Télen sem áll meg az élet a Tisza-tó körül, a pecázni indulóknak viszont tudniuk kell, hogy december és január hónapokban a horgászat csak 7 órától 17 óráig, február hónapban pedig 6 órától 18 óráig engedélyezett.

 

Nyitókép: Tiszafüred kikötője

Szöveg és archív fotó: Vona Ildikó

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek