Kezdődik a suli-buli

Anyuuu, én már úgy várom az iskolát. Csak kicsit szomorú vagyok, hogy Éva néni már nem lesz ott, meséli pár nappal tanévkezdés előtt egy negyedikes kislány. Aki állítja és roppant büszke is rá, hogy ő jár a város, s talán a világ legjobb iskolájába. Anyukájától megtudom, hogy június végén elköszönt tőlük imádott tanító nénijük, akit mindenki megsiratott… Nem és nem akarták elengedni, hogy egy másik országban tanítson árva gyerekeket.

Amikor gyermekeinket iskolába íratjuk, talán csak egyetlenegy kívánságunk van: szeressék őket! Nem hiszem, hogy ennél többet tehetne bármelyik iskola vagy pedagógus. Ezt az alaptörvényt, ha úgy tetszik isteni tanítást, itt is be kellene tartani. Ez kell ahhoz, hogy a csemete reggel jókedvűen ébredjen és önbizalommal telve induljon az iskolába. Vidáman baktasson második otthonába, ahol mosolygós tanító néni fogadja, aki nemcsak a leckére kérdez rá, hanem arra is, hogy érzi magát, milyen volt a tegnap délután. Aki észreveszi, ha rosszul telt az éjszaka, ha a kis nebulónak valami igencsak nyomja a szívét. De azt is, ha kirobbanó formában van, mert éppen nagy öröm érte.

Az iskola valóban a második otthon lehet akkor, ha az ott tanító pedagógusok igyekeznek minden gyerekben megtalálni azt, amiben ő a legeslegjobb. S ezt a képességet tökélyre fejleszteni benne. Ez bizonyára nem könnyű feladat, sőt valóságos kihívás, de ez teszi ezt a szakmát igazán gyönyörűvé. Meg kell ismerni a gyermeket ahhoz, hogy egy jó pedagógus a helyes irányba tudja terelni. Arra a területre, ahol ki tud teljesedni. A polihisztorok ideje lejárt, ma olyan szakemberekre van szükség, akik a maguk területén nagyot tudnak alkotni. Az „alapozás” az iskolapadban kezdődik. Nagy kincs rejtőzik minden apróságban, ennek „feltárása” a pedagógusok dolga (is).

Szeptember 5-én sok kiselsős számára nyílik meg Tudásország kapuja. Nem kívánhatunk nekik mást, mint élményekben és sikerekben gazdag kirándulást a betűk és számok birodalmába. Tíz olyan hónapot, ahol minden nap tartogat számukra valami meglepetést, valami újat és főleg a tanító néni dicséretét és mosolyát.

B. Vida Júlia

Megjelent a Szabad Újság augusztus 31-i számában.


Hasonló cikkek