Kézilabdával hódítaná meg a világot a gútai lány

Már messziről látni, mosolyog. Nemcsak a szeme, hanem a lelke is. Főleg, ha a kedvenc sportjáról, a kézilabdáról kell beszélnie. A gútai Tóth Nikolett tizenhét évesen már a Győri Audi ETO KC felnőtt keretének tagja, és tovább titkos álmokat dédelget.

Szinte vadregényes módon került a győri ETO-hoz. „Édesanyám révén – aki szintén kézis kapus volt – kerültem kapcsolatba ezzel a sporttal. Hétévesen már a gútai klubban játszottam. Mivel a dunaszerdahelyiekkel szoros kapcsolatban voltunk, ott látott meg Németh Jolán, aki elhívott, tartsak velük a prágai kupára. Jól teljesítettem, elvitt egy próbajátékra Győrbe Roth Kálmánhoz, aki meglátta bennem a lehetőséget, reménységnek tartott és felajánlotta, csatlakozzak hozzájuk.” – meséli Niki.

Olyannyira sikeres volt a szereplése, hogy 2018 áprilisától már a felnőtt csapatban számítottak rá. „Felajánlották, négy évre szerződjek hozzájuk. Elfogadtam, megtiszteltetés világsztárok mellett játszani. Leginkább az utánpótlásból szeretnék kiemelkedni. Tizenhét éves vagyok, a saját korosztályomban is szeretnék bizonyítani.”

A kezdet azonban nem volt egyszerű. Meg kellett megszoknia az új helyet és szokásokat, bár mára belerázódott és sikerült jó kapcsolatokat is kialakítania. „Jól kijövök a sporttársaimmal. Nyitott és érdeklődő személyiség vagyok, hamar megtalálom a közös hangot a másikkal. Talán ezt látták meg bennem a többiek is. Amióta Győrbe kerültem, személyiségemben is változtam, alkalmazkodtam. Játékilag még van hová fejlődnöm, nagyon kritikus vagyok magammal szemben.”

Ugyanilyen odaadással vetette bele magát a tanulásba is. A fiatal lány a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakiskola végzős növendéke. Gyógymasszőr és edző szeretne lenni, bár igazi szerelme a kézilabda, ennek rendel alá mindent. Jelenleg az aktív sportolást tartja fontosnak. „Kezdetben átlövő szerettem volna, azonban Mahor Mihály, a gútai kézilabdaklub vezéregyénisége a kapust látta meg bennem. Anyukám is kapus volt, szóval az alma nem esett messze a fájától. Mindenben megkapom a szüleim és családom támogatását. Értik és érzik, mivel jár ez a sportág. Nagyon szeretném, ha majd az én gyerekeim is megjelennének a pályán. Igazi boldogság lenne.”

Hét évig Gútán játszott, majd két évet Naszvadon is lehúzott. Harmadik évét tölti Győrben. Ugyan még csak a kezdeteknél tart, mégis hosszú távú tervei vannak. Elsősorban a kézilabda körül forognak a gondolatai, bár nem zárja ki, hogy belekóstol a turizmusba is, hiszen jó a nyelvérzéke és utazni is szeret. „Az is elképzelhető, hogy egy nyugat-európai csapatban fogok játszani. Szeretnék, bár elsősorban a győri karrieremre összpontosítok.”

Jól érzi magát a bőrében, elmondása szerint Gútán megkapta az alapokat, amiket Győrben kibontottak. Nem lazsál nyáron sem, és bár az EB-t technikai okok miatt ki kell hagynia, de július közepén már erőteljesen belevág az őszi szezonra való felkészülésébe. Legfőbb álma az NB I-es csapat alapemberévé válni, végső célnak pedig a felnőtt válogatottságot jelölte meg.

Forrás: bumm.sk, Borka Roland

Fotók: Győri ETO


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek