Kézműves vásár tizenharmadszor Várhosszúréten

Várhosszúréten a hétvége folyamán ismét megrendezték a már hagyományossá vált Kézműves Vásárt, ahol a régi és új mesterségek művelői mutatták be mesterségüket.

A mostani vásár kicsit eltért az eddigi gyakorlattól, ugyanis ezúttal a két napos rendezvény pénteki első napja az Országos Kézműves Konferenciával kezdődött. Maga a vásár is kicsit különbözött a megszokottól, hiszen ezentúl minden évben egy kiemelt mesterséget hivatott bemutatni. Idén a fafaragásra esett a választás, jövőre pedig a kovácsmesterségre fektetnek nagyobb hangsúlyt.

Különféle gyógynövények, gyümölcskészítmények, házi szappan, horgolások, gyöngyből készült ékszerek, kosarak, egyedi kések, kerámiák, fonott kosarak és sok egyéb egyedi termék közül választhattak az ide ellátogató érdeklődők.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, a gyerekeket egy nem mindennapi gyermekudvar várta, ahol ki-ki megtalálhatta a számára megfelelő játékot.

A vásáron az egyes mesterek munkájába is lehetőség volt betekinteni. Sok érdeklődőt vonzott a kádármesterség, a kovácsolás, csipkeverés vagy éppen a fafaragás. A szemfülesebbek betekintést nyerhetnek a harangöntés folyamatába is.

Az ínyencek a hortobágyi és a gömöri ízvilágból válogathattak, természetesen nem maradhatott el a híres palóc leves sem. A hortobágyi főzőmesterek sem aprózták el a dolgot, hatalmas “bográcsban” készítették az ételkülönlegességüket.

A délutáni kultúrműsort még az eső sem ronthatta el, a kitartó nézők egy színvonalas, remekül összeállított programnak lehettek a szem- és fültanúi, hiszen volt minden, ami egy vásári forgatagban lenni szokott: zene, tánc, ének.

A vásározókat este egy gálaműsor, majd a táncolni vágyókat hajnalig tartó táncház várta.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek