Kézzel válogatják szét a szelektív hulladékot

Kecskemét-Kisfáiban működik a DTKH Nonprofit Kft. szelektív válogatótelepe, ahová Kecskemét és környéke sárga zsákokban kihelyezett szelektív hulladéka kerül.

Az ingatlanok elé kihelyezett sárga zsákok begyűjtését követően kerülnek a 2400 négyzetméteren elterülő válogatóüzembe, ahol a beérkezett hulladékot helytakarékossági okokból bálázzuk. Ezután kerül a válogatókabinba, ahol összesen 18 kolléga anyag szerint kézzel és egyenként válogatja külön a futószalagról a hulladékot  – számolt be a BAON a folyamatról.

Ravasz István, telephelyvezető elmondta, hogy  válogatást követően típusonként ismét lebálázzák a szelektív hulladékot, és a hulladékhasznosító partnerek elszállítják, ezeket újrahasznosítják, vagyis ismét termék lesz belőlük, hozzátéve, hogy szelektív gyűjtés értelme éppen ez, vagyis a hulladékok végleges lerakásának csökkentése és az újrahasznosítás, ami jelentősen környezetkímélőbb az új alapanyagok gyártásánál.

Évi 36 ezer tonna beérkező szelektív hulladék fogadására van engedélyük, de nem használják ki ezt a kapacitást, még úgy sem, hogy érezhetően megnőtt a hulladékmennyiség, mióta otthon vannak az emberek. A szelektív gyűjtőautók előre megadott járatterv szerint, a közzétett szállítási napon érkeznek és szállítják el az ingatlanok elé kihelyezett sárga zsákokat, bennük a szelektív csomagolási hulladékkal.

Juhász Márta

Forrás: baon.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket:  Facebook 


Hasonló cikkek