KGB-s anyag magyarellenes lavinát indított el

Állítólagos, a KGB archívumából előkerült anyagokból összeállított terjedelmes írást közöl a nyíltan magyar ellenes zakarpattya.net.ua a kárpátaljai magyarok múlt századi „titkairól”.

A szovjet titkosszolgálat levéltárából előkerült dokumentumok, állítja a portál, azt bizonyítják, hogy a kárpátaljai magyarság a szovjet érában sem volt elégedett a sorsával. Akkor is elnyomatásukra, az iskolai anyanyelvi oktatás hiányosságaira, a magyar utcanév táblák és feliratok hiányára panaszkodtak, parlamenti képviselőre és autonómiára vágytak. A magyarországi vezetés pedig már akkor erősen érdeklődött az akkor még szovjet Ukrajnához tartozó Kárpátalja iránt.

A szovjet titkosszolgálat már akkor attól rettegett, hogy a magyarok csendben a terület visszaszerzésén munkálkodnak.

A kijevi csekisták rendszeresen küldöztek jelentéseket Moszkvába a kárpátaljai magyarok mozgolódásáról, szeparatista törekvéseikről. Pedig akkoriban a szovjet hatalom minden lehetséges joggal felruházta az itteni magyarságot: saját anyanyelven oktató iskoláik, sajtójuk, könyvkiadásuk volt, anyanyelvükön rendezhettek koncerteket, stb.

Mégis voltak olyan magyarok, akik visszaéltek ezzel a jósággal, és leveleztek a nyugati rokonaikkal, hallgatták a nyugati szovjetellenes propagandát terjesztő adókat, és a magyar televízió adásait nézték. A szövetséges, de a szovjetnél sokkal liberálisabb felfogású, a legvidámabb barakként emlegetett országét.

Az írás szerint a kárpátaljai magyarság szemlélete a mai napig nem változott.

Az írás magyar ellenes hozzászólások áradatát provokálta ki.

Forrás: KárpátHír/Zakarpattya


Hasonló cikkek