Ki lesz az utód Belaruszban?

Fiát juttatná hatalomra a merénylettől tartó belarusz elnök.

Mint előzőekben már írtunk róla Aljakszandr Lukasenka rendszere sokkal autoriterebb vonásokat rejteget, mint egy hagyományos nyugati demokrácia a maga tökéletlensége ellenére.

Ennek újabb példája, hogy változtatást tervez az elnöki utódlásról szóló törvényen. Lukasenka halála esetén a hatalom így a Nemzetbiztonsági Tanácsra szállna, ahol jelentős tisztséget tölt be legidősebb fia, Viktor. A nemzetbiztonsági tanács élén maga az államfő áll, de fiát tartják a tanács informális vezetőjének.

Viktor Lukasenko, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök legidősebb fia az Olimpiai Bizottság ülésén Minszkben Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP

Elemzők szerint a több mint 26 éve hatalmon lévő Lukasenka elnök politikai dinasztia kialakítására törekszik a lépéssel – az államfő tagadja a vádakat.

A jelenleg hatályos törvények értelmében az elnöki poszt megüresedése esetén a miniszterelnök veszi át annak jogköreit. Lukasenka elnök erről a hétvégén azt mondta, a kormányfő csak névlegesen lesz vezető, a döntéseket a 20 fős biztonsági tanács hozza majd.

forrás: euronews.com

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek