Ki tud ma könyvet megjelentetni Magyarországon? – Kezdődik a 87. Ünnepi Könyvhét

„Minden kézbe könyvet!”

Budapesten a Vörösmarty téren, valamint több mint 80 vidéki helyszínen zajlik az  idei Könyvhét, amely a magyar könyvkiadók és szerzők, valamint a könyvek iránt érdeklődő olvasók számára a második legnagyobb könyves esemény hazánkban, közel kilencven éve.
A Könyvhét immár 15 éve a kortárs gyermekirodalom ünnepe is.

 „Az Ünnepi Könyvhét a maga nemében páratlan esemény Európában, valódi hungarikum, hiszen több mint nyolc évtizedes múltra tekint vissza, és az ország minden jelentős településén egy időben rendezik meg.” – hangsúlyozta Keresztury Tibor a június 7-én kedden rendezett sajtótájékoztatón.

A könyv vitás szerepet tölt be a ma rohanó világában, amikor egyre inkább az internet és a digitális technikák térhódítását tapasztaljuk A könyv szerepe átértékelődik –s így az olvasási kultúra is változik.

könyvhét_orient

A könyvkiadásban megfigyelhető két tendencia – az esztétikai értékek és az irodalom összekapcsolása (mely elsősorban a szépirodalomra és a művészeti kiadványokra jellemző) és a szórakoztatás szerepét előtérbe helyező úgynevezett „kommersz könyvek” kiadása – egyaránt jelen van a piacon, hiszen mindkettőre van igény. Az viszont egyértelmű, hogy elsősorban a szépirodalom szorul támogatásra, hiszen az ilyen jellegű művek kiadása sokkal nehezebben térül meg.

Szakemberek állítása szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy egyrészt aránytalanok a támogatáshoz jutás feltételei, másrészt annak összege is évről évre csökken – miközben a kiadási költségek egyre magasabbak, pedig az új, fiatal szerzők megjelentetésének feltétele elsősorban a pályázati támogatás. A kevés elosztható pénz miatt ez az út sem nyitott mindenki számára – szponzort találni pedig nem könnyű, szépirodalom esetében pedig szinte lehetetlen vállalkozás. Ráadásul idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) döntése értelmében idén nem írtak ki pályázatot a könyvheti részvétel támogatására, ami főként a kisebb könyvkiadókat sújtja.

Mindezen problémák ellenére a magyar könyvkiadás sok évig tartó mélyrepülése talán mégis véget érni látszik. Úgy tűnik, több mint két évtized után ismét szárba szökken Magyarországon a prózai művek kiadása. Ennek bizonyítéka, hogy számos feljegyzéseket, naplókat, fiktív életrajzokat tartalmazó kiadvány jelent meg a könyvhétre.

könyvhét, mti 2015
Könyvhét 2015 – fotó: MTI

A 2016. június 9-13. között, számos országos helyszínen tartott 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok központi helyszíne idén is az V. kerületi Vörösmarty tér és környéke, legnagyobb vidéki rendezvénye pedig Gyulán lesz, ahol író-olvasó találkozók, koncertek, filmvetítés és konferencia várja az érdeklődőket.

A Vörösmarty téren idén több, mint 200 kiadó képviselteti magát, az alkalomra megjelenő újdonságokat felvonultató könyvheti listán pedig 90 kiadó – 76 magyarországi és 14 határon túli – 323 friss kiadványa szerepel. Természetesen dedikálás is lesz: több, mint ezer szerző várja az olvasókat a Könyvhéten Budapest szívében.

 

Képek forrása: http://www.orientpress.hu/, MTI

 


Hasonló cikkek